top icon
Blog

MotorsportStory #23: Αυθεντικός petrolhead

Ο Guy Martin είναι ο αλητάμπουρας που είχες φίλο όταν ήσουν μικρός, ο οποίος ήταν μέσα σε όλα και όσο πιο επικίνδυνη ήταν η ζαβολιά που θα κάνατε, τόσο πιο διασκεδαστική θα ήταν. Ήταν όμως καλό παιδί!

Στην εποχή μας που κάθε δραστηριότητα φλερτάρει με το θέαμα, το οποίο μάλιστα πρέπει και να αφορά μεγάλο κοινό ώστε να είναι αποδεκτό, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος με ό,τι καταπιάνεσαι να χάσεις τον εαυτό σου και να παγιδευτείς σε έναν ρόλο, επειδή και μόνο θα τύχει να είναι δημοφιλής.

Και υπάρχουν και αυτοί που είναι αγαπητοί γιατί είναι ο εαυτός τους, γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν. Το κάνουν με πάθος και θέληση. Χαρίζουν όλη τους την προσοχή και την αυτοσυγκέντρωση, το διασκεδάζουν και το κάνουν σαν να είναι σχεδόν παιχνίδι.

Ο Guy Martin είναι ένας από αυτούς. Ο Guy είναι κάτι σαν τον ήρωα της διπλανής πόρτας. Ο αλητάμπουρας που είχες φίλο όταν ήσουν μικρός, ο οποίος ήταν μέσα σε όλα και όσο πιο επικίνδυνη ήταν η ζαβολιά που θα κάνατε, τόσο πιο διασκεδαστική θα ήταν. Ο φίλος σου που η μάνα σου ήξερε ότι θα μπλέξετε, αλλά πάντα σκεφτόταν ότι αν είναι να μπλέξεις, καλύτερα να είσαι με τον Guy Martin, παρά με τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ, ξέρω ‘γω.

Η βαριά βρετανική προφορά του σε συστήνει με έναν χωριάτη Άγγλο. Από το ξερακιανό στυλ καταλαβαίνεις πως όντως είναι έτσι, γιατί τη ζωή του δεν την έχει περάσει σε γυμναστήρια, αλλά σε συνεργεία. Το λαμπερό βλέμμα σου δείχνει πως αυτός ο αξύριστος με το περίεργο μαλλί, είναι ένας έξυπνος άνθρωπος.

Απλός, ταπεινός και προσιτός δεν είναι ο τυπικός, τηλεοπτικός αστέρας αλλά εδώ και μια δεκαετία σχεδόν είναι ένας τέτοιος. Τον αγαπούν οι θεατές που στο Isle of Man κολλούσαν ψεύτικες παχιές φαβορίτες στα μάγουλά τους. Τον αγαπούν οι οδηγοί γιατί είναι τρελιάρης και ατρόμητος. Τον αγαπούν οι μηχανικοί γιατί είναι ένας από αυτούς.

guy martin

Μεγάλωσε στο Lincolnshire, στην Ανατολική Αγγλία και από τα 16 του δουλεύει σαν μηχανικός φορτηγών. Δουλεύει ακόμη ναι. Αραιά και που βέβαια, αλλά βοηθάει όταν χρειαστεί σε μια τοπική εταιρεία φορτηγών, εκεί όπου δίπλα στον πατέρα του, ξεκίνησε να μαθαίνει τη δουλειά.

Ακόμη και με 17 βάθρα στο Isle of Man TT. Την θρυλική κούρσα στο νησί των 80.000 κατοίκων, ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιρλανδία. Ακόμη και μετά από τρία βιβλία που έχει γράψει και έχει εκδώσει και ακόμη και μετά από μια δεκαετία σχεδόν ως παρουσιαστής στο Channel 4 της Αγγλίας, ο Guy πηγαίνει και δουλεύει στο συνεργείο.

Γιατί είναι τέτοιος τύπος. Πάντα έτοιμος να αποδεχτεί μια πρόκληση, να μάθει κάτι καινούριο, να δοκιμάσει κάτι ριψοκίνδυνο. Έτσι εξάλλου έχει τρία Ρεκόρ Γκίνες και ορισμένες ακόμη μοναδικές επιδόσεις στον κόσμο.

Στο κανάλι του στο YouTube μπορεί κανείς να περιηγηθεί ανάμεσα σε όλα τα επιτεύγματά του που είναι απαθανατισμένα και αν αντέχει την προφορά να ακούσει ορισμένες από τις καταπληκτικές ατάκες του. Είναι όμως ο τρόπος και το ύφος που τον καθιστούν μοναδικό και για αυτό λατρεύεται από τους Βρετανούς και όχι μόνο.

Το 2017 σταμάτησε να αγωνίζεται με μοτοσυκλέτες. Βαρέθηκε λέει να κάνει την ίδια εξαντλητική προπόνηση κάθε χρόνο. Δεν θα μπορούσε βέβαια καθώς ήδη τα ντοκιμαντέρ που είναι φτιαγμένα πάνω του, απαιτούσαν πολύ χρόνο και ταξίδια σε όλον τον κόσμο. Πάντα έχουν να κάνουν με κινητήρες, extreme μηχανοκίνητα sports, ταχύτητα και πρόκληση. Τώρα πετάει με αεροπλάνα και αναπαριστά αερομαχίες. Έχει εκπαιδευτεί για αυτόν το σκοπό, όπως εξάλλου εκπαιδεύτηκε με τους Red Devils του Βρετανικού στρατού για ένα ντοκιμαντέρ για την Νορμανδία. Παλιότερα είχε φτιάξει την ταχύτερη μπουλντόζα στον κόσμο ή έκανε τον γύρο του θανάτου.

guy martin

Έστω και αν πλέον δεν θέλει να τον χαρακτηρίζει η σχέση του με τις μοτοσυκλέτες, το μεγαλύτερο ίσως Motorsport Story που αφορά τον Guy Martin είναι η θαυματουργή επιστροφή του στο Isle of Man TT το 2011, έπειτα από το σοκαριστικό ατύχημα που είχε το 2010, στο οποίο έσπασε την πλάτη του. Ένα ατύχημα κατά το οποίο το σώμα του κατέληξε περίπου 250 μέτρα μακριά από την κατεστραμμένη μοτοσυκλέτα του.

Το συγκεκριμένο ατύχημα είναι και ένα διόλου ευκαταφρόνητο υποκατάστατο. Μάλλον για να είμαι πιο ακριβής η κατάληξή του, όχι το ίδιο το ατύχημα, γιατί το Isle of Man TT είναι μια κούρσα την οποία στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να την κερδίσει κάποιος για να θεωρηθεί επιτυχημένος. Αρκεί να ζήσει για να την ολοκληρώσει!

Είναι ένας αγώνας, ο οποίος εδώ και δεκαετίες, ολοκληρώνεται με τουλάχιστον έναν νεκρό αναβάτη! Από το 1907 όταν διεξήχθη για πρώτη φορά (πέρσι δεν έγινε λόγω COVID19) έχουν χάσει τη ζωή τους 151 αναβάτες. Ο Martin έχει ανέβει στο βάθρο αυτού του αγώνα 17 φορές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Guy Martin
  • guy martin
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ