top icon
Blog

Οι άνθρωποι…

Αντέχει ο τόπος μας και αμυντικά αξιοποιεί με μαεστρία το βάρος του ξένου, αλλά κυρίως και ντόπιου τουρισμού, που είναι και ο πλέον απαιτητικός. Το βιώσαμε στη μέγιστη διάσταση της διαδικασίας στην Κρήτη, μας άγγιξε στους Παξούς και το απολαύσαμε στο Πήλιο, φιλοξενούμενοι μάλιστα στο Αρχοντικό Ζωή, στον Αϊ-Γιώργη. Άνετος χώρος με συγκλονιστική θέα, όπου δεσπόζει το εξαιρετικό γούστο, με έξυπνες επιλογές σε όλα τα επίπεδα. Οικοδέσποινα η κ. Ζωή Γκίνη-Σιαράβα, ένας ιδιαίτερα δημιουργικός άνθρωπος, που καταθέτει την ψυχή της ολημερίς, συντονίζοντας από τα μετόπισθεν μια πολύ σημαντική για τον τόπο μας βιομηχανία εκεί, στο Βελεστίνο. Σε χώρους και τρόπους όπου ζει η άλλη Ελλάδα, παρά τις αντιξοότητες και παρά την προσπάθεια των αποτυχημένων πολιτικών να τη στραγγαλίσουν ποδοπατώντας άτσαλα και ύπουλα, δημιουργούν νέοι άνθρωποι κάτω από διεθνείς προδιαγραφές.

Ψυχή του αρχοντικού «μας», με «σεκιούριτι» τη Φωτούλα, τον Άργο και τον Έκτορα, που συζούν αρμονικά με δεκαοκτώ πανέμορφα γατιά με αρχηγό τον «κούκλο Νίκο», ο καλός φίλος Στέλιος Σιαράβας. Ο άνθρωπος που κάνει τη διαφορά εκεί, με τον τρόπο του. Έχει σπουδάσει οικονομικά και δεν το κρύβει, αφού εργάζεται σε σχέση με το επάγγελμά του, αλλά είναι η ενασχόλησή του με τα ζωντανά και η γενικότερη φιλοξενία που προσφέρει απλόχερα χωρίς πολλά «πρέπει» και με μηδέν τα «ναι μεν αλλά», τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Λάτρης των δύο τροχών και θαυμαστής του Ρόσι, έχει τη δική του άποψη για τη ζωή, τις δικές του πολιτικές ευαισθησίες, τις οποίες εκφράζει με πάθος και τεκμηριωμένα, αλλά δεν επιβάλλει, όντας και εξαιρετικός συνομιλητής. Αντίστοιχη συμπεριφορά και από τον δικό μου «πτέραρχο» πατέρα του, τον καλό μου φίλο Πέτρο Σιαράβα. Αυτό που λέμε «η ελληνική οικογένεια στη σωστή διάσταση», χάρη και στη μάνα του λόχου, στην υπέροχη Εριέττα. Τα πάντα όλα ισορροπημένα και με αρχές, με τη φιλοξενία πολύ ψηλά στον τρόπο τους.

Άλλωστε, και με την ευκαιρία, ευρύτερα η περιοχή προσφέρεται για περιήγηση κάτω από εξαιρετικές συνθήκες και παρά το εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο, αφού είναι η φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με απλούς ανθρώπους που λειτουργούν αυθόρμητα και δημιουργούν το τέλειο πακέτο made in Greece.

Ύπουλοι οι δρόμοι, αλλά επιβιώνεις με όχημα όπως το δικό μας Qashqai, που το λατρέψαμε, όντας αξιόπιστο και πολύ εύχρηστο και τα μέγιστα οικονομικό, και ας μην ανταποκρίθηκε στο σβέλτο όσο και γρήγορο «ανέβα-κατέβα-ανέβα» Γατζέα-Αϊ-Γιώργης-Γατζέα, ή και στο ακόμα πιο ενδιαφέρον πακέτο μέσω Αγίου Βλασίου. Με προσοχή στους απέναντι διερχόμενους και με όπλο την άνεση της ανάρτησης του Qashqai, επιβιώνεις ευχάριστα σε αυτές τις Ειδικές όσο και Τέλειες Διαδρομές, στην εσωτερική πλευρά του Πηλίου.

Σε κάθε περίπτωση, αν βρεθείτε στην περιοχή λίγα μέτρα από την «αφετηρία» της διαδρομής, εκεί στην Άνω Γατζέα, επισκεφθείτε το Αγγελικό. Θέα θα βρείτε και αλλού. Δροσιά επίσης. Θα βρείτε και πλούσια μενού. Δε θα βρείτε, όμως, τύπους όπως τον ιδιοκτήτη-σεφ εκεί στο Αγγελικό, τον ιδιαίτερα δημιουργικό και σεμνά εργατικό Μάνο Γιακουμή. Δεν έχει σπουδάσει πυρηνικά, αλλά έχει διαβάσει για αυτά, και ειλικρινά μαλώνεις μέσα σου για να καταλήξεις στο τι αποζητάς περισσότερο. Τα εδέσματά του, που ξεπερνούν αυτά της μαμάς Πηνελόπης και του αρχι-σεφ Σωτήρη, ή τη συντροφιά του στα κενά, όποτε και αν προκύψει; Βλέπετε, η συζήτηση ξεφεύγει από οικονομοτεχνικές περί διατροφής αναλύσεις, όπως και για σχόλια για τον εσωτερικό, τον ντόπιο τουρισμό, που είναι τα μέγιστα σημαντικός και φτάνει σε άλλους δρόμους πολιτικούς και κοινωνικούς. Σε περιπτώσεις που δεν είναι το χρήμα το στοιχείο της διαφοράς. Σπάνιος τύπος, που πολεμάει με συνοδηγό τη σύζυγό του, Δήμητρα, και εξαιρετικά ευγενικές κυρίες στον τομέα υποστήριξης. Με άριστα το 10, ο βαθμός είναι 10 με τόνο, και σε απρόβλεπτη δημιουργικότητα, και σε ποιότητα, και στη σχέση τιμής/προσφοράς, και σε εξυπηρέτηση – το λένε και «service».

Αντίστοιχη συμπεριφορά, με τους ανθρώπους να κάνουν τη διαφορά χάρη στην υποδειγματική τους φιλοξενία -το λένε και υποστήριξη- συναντάς στην Άφησσο, εκεί στην παραλία, στα «Έξι Κλειδιά», για τους ξένους (και όχι μόνο) «Six Keys».

Εξαιρετικά δομημένος χώρος, όπου αντικατοπτρίζεται το γούστο των ιδιοκτητών σε κάθε επιλογή τους, με γνώμονα την προσφορά-εξυπηρέτηση κάτω από τις ιδανικές συνθήκες, με γήινες τιμές, μακριά από τη λογική των νήσων πολυτελείας, όπως αποκαλούνται πρόσφατα. Μια ομάδα νέων ανθρώπων έχει την ευθύνη «διατήρησης της τάξης» στην πεντακάθαρη παραλία με τα εξαιρετικά, τα προκλητικά νερά, καιρού επιτρέποντος. Λίγα λόγια, ψίθυροι και πολλή όσο και σκληρή δουλειά, χωρίς δήθεν και τυπικότητες που κουράζουν.

Αισθάνεσαι όμορφα και οφείλεις να το επικοινωνείς, αισθανόμενος περήφανος για τον τόπο σου, αφού είναι σαφές πως σήμερα στην επαρχία μας δε μασάνε, και κάνουν τη διαφορά. Έχουν την αγάπη μας και το σεβασμό μας.

Θα επανέλθουμε, έχοντας άλλωστε διδαχθεί ιδανικά τι σημαίνει η άλλη ΕΛΛΑΔΑ, όπου δημιουργούν οι άλλοι Έλληνες._ Σ. Χατζηπαναγιώτου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ