top icon
Δοκιμές

Δοκιμάζουμε το Toyota Land Cruiser V8 D4-D

Είναι σχεδόν 5 μ. σε μήκος αυτό το Landcruiser είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Είναι, όμως, ανάλογες και οι δυνατότητές του;

Είναι σχεδόν 5 μ. σε μήκος και 2 σε πλάτος, ζυγίζει 2,6 τόνους και χωράει 700 λίτρα αποσκευών. Με μία λέξη, αυτό το Landcruiser είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Είναι, όμως, ανάλογες και οι δυνατότητές του;

Ξεχάστε ό,τι γνωρίζατε περί Landcruiser 100. O μεγάλος αδελφός του γνωστού μας «Landy» ονομάζεται πλέον «V8», κάτι που αντικατοπτρίζει την αρχιτεκτονική των κινητήρων του (βενζίνης και ντίζελ). Περαιτέρω εξηγήσεις δε χρειάζονται. Αρκεί μία ματιά στις τεχνικές προδιαγραφές, για να καταλάβει κανείς πως όσο τεράστιες είναι οι διαστάσεις του μεγαλύτερου αυτοκίνητου της Τoyota (4.950×1.970×1.865 χλστ., με 2.850 χλστ. μεταξόνιο), άλλο τόσο τεράστιες είναι και οι εκτός δρόμου δυνατότητές του.

Όπως αυτό που κάνει τα αγοράκια να ξεχωρίζουν από τους άντρες, έτσι και το ανεξάρτητο πλαίσιο τύπου σκάλας διαφοροποιεί τα δήθεν από τα πραγματικά τζιπ, όντας μάλιστα και η μοναδική περίπτωση όπου ο άκαμπτος πίσω άξονας αποτελεί τίτλο τιμής, και όχι ντροπής. Έπονται η μόνιμη τετρακίνηση με κεντρικό Torsen με βασική κατανομή ροπής 40% εμπρός και 60% πίσω και δυνατότητα μπλοκαρίσματος (χωρίς πάντως, όπως στην περίπτωση του μικρού αδελφού, μπλοκέ διαφορικό πίσω), οι κοντές σχέσεις και τα συστήματα ενεργής ανάρτησης και ελέγχου ύψους. Α, και αυτός ο ντίζελ common rail των 4.461 κ.εκ. με τους δύο υπερτροφοδότες, τους 286 ίππους/3.600 σ.α.λ. και τα 66,3 χλγμ., που αποδίδονται σταθερά από τις 1.600 έως και τις 2.800 σ.α.λ.

Στο χώμα ολοταχώς…
… και δε μας νοιάζει τι πιστεύουν οι εν δυνάμει αγοραστές. Ναι, η άνεση και η ποιότητα με την οποία κινεί το V8 τους επιβάτες του στην άσφαλτο, ακόμα και με την ανάρτηση στη «σκληρή» της ρύθμιση, είναι ιδανικές, μα το να αναζητάς οδηγικές συγκινήσεις ανάλογες των επιδόσεων (σε 9,6 δλ. το «0-100» και σε 31,1 δλ. το χιλιόμετρο από στάση) σε ένα αυτοκίνητο 2,6 τόνων με ελαστικά διάστασης 285/60 R18 είναι σαν να έχεις την απαίτηση από ένα υπεραυτοκίνητο να πάει στα κατσάβραχα. Προσμετράμε στα θετικά την αίσθηση του τιμονιού, την ποιότητα κύλισης και, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, την οδική συμπεριφορά (γεγονός στο οποίο συνεισφέρει και το νέο σύστημα μεταβολής της προφόρτισης των ελατήριων) και στα αρνητικά τόσο την απόσταση ακινητοποίησης από τα 120 χλμ./ώρα (64 μ., σχεδόν 10 μ. πάνω απ’ την GL450) όσο και την αίσθηση του μεσαίου πεντάλ.

Πατάς χώμα και η ανάρτηση αναδεικνύεται σε μαγικό χαλί. Είναι οι διαδρομές των 230 χλστ. εμπρός και των 240 χλστ. πίσω που σου επιτρέπουν να κινηθείς με «μία πάνω», υπό όποιες συνθήκες οδοστρώματος. Και καθώς το V8 είναι πραγματικά ταχύ για τις διαστάσεις του, και ακόμα ταχύτερο λόγω της απόσβεσης της ανάρτησής του, καλό θα ήταν να θυμάστε ότι οι κανόνες της φυσικής εξακολουθούν να ισχύουν, κυρίως εκείνοι που περιγράφουν τη μεταφορά βάρους και το όριο πρόσφυσης των ελαστικών! Τα φρένα πάντως προσαρμόζονται είτε σε λάσπη είτε σε χώμα ή άμμο -βάσει των δεδομένων που συλλέγονται από μια πληθώρα αισθητήρων-, προσφέροντας αποτελεσματικότητα, χωρίς την από ενοχλητική έως και επικίνδυνη σε αυτές τις περιπτώσεις εμπλοκή του ABS.

O κινητήρας αποδεικνύεται αστείρευτος σε αποθέματα ροπής αλλά και πρόθυμος σε όλο το φάσμα των στροφών, συνεργάζεται δε άψογα με το 6άρι αυτόματο σασμάν, «υποχρεώνοντας» τον οδηγό να τον εκτιμήσει σε όλες τις πιθανές καταστάσεις. Eίτε εντός είτε εκτός δρόμου. Ακόμα και στα πιο δύσκολα, εμπλέκοντας τις κοντές σχέσεις μετάδοσης (πράγμα δυνατό και εν κινήσει μέχρι τα 5 χλμ./ώρα), εκεί όπου ο κινητήρας, συνδυαζόμενος και πάλι με τις δυνατότητες της ανάρτησης (απλώς πατάς το κουμπάκι και «ψηλώνεις» κατά 110 χλστ. εμπρός και 100 χλστ. πίσω), θα οδηγήσει το Landcruiser σε σκαλοπάτια με διαφορά ύψους 630 χλστ., πριν σηκωθεί κάποιος τροχός στον αέρα. Πρακτικά, είναι δηλαδή εξίσου πιθανό -αν όχι πιο πιθανό- να ακουμπήσει πρώτα ο προφυλακτήρας (από την αντίθετη πλευρά) στο έδαφος! Εξασφαλισμένες, λοιπόν, οι γωνίες ράμπας, προσέγγισης και φυγής των 24°, 31° και 23°, αντίστοιχα.

Eν κατακλείδι
Αφήσαμε για το τέλος τις εντυπώσεις μας από το εσωτερικό, που χαρακτηρίζεται από τη γνώριμη αισθητική και ποιότητα ενός Toyota στο οποίο μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι και… 14 αερόσακοι, συνεισφέροντας το κατά δύναμιν στην XXL λογική του Landcruiser, κάτι που κάνουν και οι… μπουκαλοθήκες στις πόρτες και οι συνολικοί αποθηκευτικοί χώροι, που υπερβαίνουν και αυτούς ενός δυαριού. Στο πορτ μπαγκάζ μπορούν να ξεδιπλωθούν επιπλέον δύο θέσεις για επιβάτες (περιορίζοντας τη χωρητικότητα για αποσκευές από τα 700 στα 259 λίτρα), ενώ για τον ίδιο λόγο η μεσαία σειρά έχει τη δυνατότητα κλίσης αλλά και μετατόπισης κατά 105 χλστ. στο διαμήκη άξονα.
 
Big is beautiful or not? Το γεγονός ότι από τα 100.000 αντίτυπα που θα παράγονται ετησίως μόλις τα 19.500 θα φτάσουν στην Ευρώπη (από τα οποία τα 9.600 στη Ρωσία) ίσως να δίνει μια εικόνα για το target group στο οποίο στοχεύει η Toyota. Σίγουρα, το Landcruiser V8 ακροβατεί στα όρια του προκλητικού, από πλευράς διαστάσεων και βάρους, και της πολιτικής και περιβαλλοντικής ορθότητας, από πλευράς φιλοσοφίας, όμως, παρά τα φαινόμενα, δεν είναι ένας αδηφάγος Γολιάθ. Χάρη στο σύγχρονο πετρελαιοκινητήρα του, δεν καταναλώνει πάνω από 16,9 λίτρα/100 χλμ. κατά μέσο όρο, βάζοντας τα γυαλιά σε αρκετά υποδεέστερα σε χωρητικότητα και όγκο σύνολα, όντας ταυτόχρονα ένα πραγματικό τζιπ, που σε καμία περίπτωση δεν εκτίθεται στην άσφαλτο. Τα υπόλοιπα είναι απλώς θέμα γούστου και τσέπης…_ 4Τ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ