top icon
Επικαιρότητα

Αυξημένη κερδοφορία για το VW Group στο πρώτο 6μηνο

Παρά τις σκιές που έχει αφήσει πίσω του το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων, ο γερμανικός όμιλος βελτίωσε την κερδοφορία του στο πρώτο μισό της χρονιάς.

Το VW Group δημοσιοποίησε σήμερα τους βασικούς οικονομικούς δείκτες των εταιρειών που εσωκλείονται στις αγκάλες του για το πρώτο 6μηνο της χρονιάς που διανύουμε. Και ω του θαύματος, για μια ακόμα περίοδο, ο γερμανικός όμιλος κατάφερε να αυξήσει τα λειτουργικά του κέρδη (προ φόρων και τόκων) από τα 7,5 δις ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2016 στα 8,9 δις ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο ως άνω ποσό δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη ύψους 2,1 δις ευρώ τα οποία προκύπτουν από τις συνέργειες του γερμανικού ομίλου στην αγορά της Κίνας.

Ανάμεσα στις εταιρείες, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου είχε η τριπλέτα των Audi-Lamborghini-Ducati, στο ταμείο της οποίας περίσσεψαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2,7 δις ευρώ, ποσό ίδιο σχεδόν με εκείνο της αντίστοιχης περιόδου της περασμένης χρονιάς. Την ίδια στιγμή, χάρη στη VW, οι Γερμανοί άθροισαν επιπλέον 1,8 δις ευρώ και αυτό παρά τις προφανείς οικονομικές επιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με το διαβόητο σκάνδαλο dieselgate.

Διαβάστε επίσης: 5,1 εκ. πωλήσεις το πρώτο 6μηνο για το VW Group

Τα μεγαλύτερο άλμα κατέγραψαν οι Skoda και Seat, με την Τσέχικη εταιρεία να προσφέρει 860 εκ. ευρώ (+25,5%) και τους Ισπανούς 130 εκ. ευρώ (+40,9%). Φυσικά, μετά την Audi, η Porsche είναι το δεύτερο λαμπρό… αστέρι για τους Γερμανούς του VW Group, μιας και η εταιρεία από το Τσουφενχάουζεν κατάφερε να κερδίσει επιπλέον 300.000 ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ήτοι, 2,1 έναντι 1,8 δις ευρώ. Η Bentley, από τη μεριά της, κατάφερε να αναστρέψει τις κακές επιδόσεις του πρώτου 6μήνου του 2016 –θυμίζουμε πως την περίοδο αυτή οι ζημιές της περιορίστηκαν στα 22 εκ. ευρώ- κερδίζοντας στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς σχεδόν 13 εκ. ευρώ.

Εξίσου ικανοποιητικούς δείκτες κατέγραψε και ο κλάδος των επαγγελματικών οχημάτων και φορτηγών, με τις VW Commercial Vehicles, Scania και Man να βελτιώνουν τα λειτουργικά τους κέρδη στο πρώτο 6μηνο κατά 49,8% (448 εκ.), 18% (673 εκ.) και 4% (193 εκ.) αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, μικρή κάμψη παρατηρήθηκε στο πρώτο 6μηνο στην καθαρή ρευστότητα του ομίλου (23,7 δις ευρώ έναντι 27,1)._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ