top icon
Επικαιρότητα

Πόσο έπεσαν οι εκπομπές ρύπων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2023;

Η πτώση των εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε, ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά.

Μειωμένες κατά 2,9% ήταν το πρώτο τρίμηνο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Eurostat, καθώς υποχώρησαν από τους 969 στους 941 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση. Στο εν λόγω διάστημα οι οικονομικοί τομείς με τους υψηλότερους ρύπους ήταν κατά σειρά τα νοικοκυριά με 24%, η βιομηχανία με 20%, ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο με 19%, η γεωργία με 13% και οι μεταφορές με 10%. Η εντονότερη πτώση στο πρώτο τρίμηνο πάντως σημειώθηκε στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο με 12,3%, ενώ αύξηση 7,2% παρατηρήθηκε στις μεταφορές.

Από γεωγραφικής πλευράς οι χώρες με τις εντονότερες αυξήσεις ήταν η Ιρλανδία (9,1%), η Λετονία (7,5%) και η Σλοβακία (1,9%). Στον αντίποδα, η Βουλγαρία μείωσε τις δικές τις εκπομπές κατά 15,2%, η Εσθονία κατά 14,7% και η Σλοβενία κατά 9,6%. Όσον αφορά την Ελλάδα, υπήρξε σημαντική πτώση της τάξης του 8,3% και ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ