top icon
Επικαιρότητα

H Tesla χάνει τα κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας που «πάνε» στη Lucid Motors;

Το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο ο Elon Musk είχε επικαλεστεί ως σύμμαχό του στα σχέδια του ιδίου για την έξοδο της Tesla από τις διεθνείς χρηματαγορές, φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Lucid Motors.

Δεν έχουν περάσει και πολλές μέρες από τότε που ο Elon Musk ανήγγελλε τη θέλησή του να βγάλει την Tesla από τις διεθνείς χρηματαγορές αλλά και τις προχωρημένες, όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε, συζητήσεις του για οικονομική αρωγή από το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου η εισηγμένη στο χρηματιστήριο αμερικάνικη εταιρεία να περάσει σε χέρια ιδιωτών. Ήτοι, του ίδιου του Elon Musk. Σήμερα, όμως, το όλο… πλάνο φαίνεται να τίθεται ξανά εν αμφιβόλω, καθώς οι Σαουδάραβες φέρονται να έχουν ήδη υπογράψει, σύμφωνα με το Reuters, ένα προσύμφωνο συνεργασίας με την start-up «ηλεκτρική εταιρεία» Lucid Motors, την οποία και θα χρηματοδοτήσουν, σε δύο μάλιστα δόσεις, με κεφάλαια του Κρατικού Ταμείου Επενδύσεων ύψους 1 δις $.

Ποια είναι όμως η Lucid Motors, η οποία είναι γνωστή στο παρελθόν υπό τη σκέπη της ονομασίας Atieva; Πρόκειται για μία start-up εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ την οποία ίδρυσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Tesla, Bernard Tse. Ο Tse ήταν μέλος του ΔΣ της Tesla από το 2003 έως και το 2007 αλλά και επικεφαλής της Tesla Energy Group. Σε πρώτη φάση, η Atieva εξέλισσε ηλεκτροκινητήρες για άλλους κατασκευαστές, ενώ πρόκειται για τον αποκλειστικό προμηθευτή μπαταριών στα μονοθέσια της Formula E για τις σεζόν 2018//19 και 2019/20. Όμως, πριν δώδεκα σχεδόν μήνες, η πρώην Atieva και νυν Lucid Motors ανακοίνωσε ότι θα θέλει να κατασκευάσει τα δικά της ηλεκτρικά αυτοκίνητα (όπως το 4θυρο Lucid Air) ενσωματώνοντας για το λόγο αυτό στις τάξεις της τον πρώην μηχανικό εξέλιξης του Tesla Model S, Peter Rawlinson. Η αμερικάνικη εταιρεία δήλωσε ταυτόχρονα την πρόθεσή της να δημιουργήσει στην Αριζόνα τη δική της μονάδα παραγωγής με χρηματοδότηση από την Κίνα, που ουδέποτε όμως έκανε την εμφάνισή της στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Lucid Motors.

Το τι ακριβώς συυμβαίνει με τα κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τη… σχέση που θέλουν να αναπτύξουν οι εκπρόσωποι του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της χώρας με το χώρο των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, μένει να αποκαλυφθεί σε όλη του τη διάσταση την προσεχή περίοδο. Το σίγουρο είναι πως λεφτά για επενδύσεις υπάρχουν, καθώς η εκτιμώμενη περιουσία του ΚΕΤ της Σ. Αραβίας ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 250 δις δολάρια._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ