top icon
Κόσμος

Απεριόριστες μετακινήσεις σε τρένα, λεωφορεία και μετρό με 49€ το μήνα

Μια πρωτοβουλία που προσδοκά να μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους, τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση ενέργειας χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά την τσέπη.

Με στόχο την ανακούφιση της τσέπης των κατοίκων της, αλλά και τη μείωση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης ενέργειας από ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, η Γερμανία θέσπισε από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ένα σταθερό εισιτήριο για απεριόριστη χρήση όλων των τοπικών μέσων συγκοινωνίας σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Πο συγκεκριμένα, με 49 ευρώ οι κάτοικοι (και οι επικέπτες) θα μπορούν να ταξιδέψουν με όλα τα τοπικά και περιφερειακά τρένα, λεωφορεία, τραμ, μετρό και S-Bahn και για 1 ημερολογιακό μήνα σε ολόκληρη τη Γερμανία. Το συγκεκριμένο travel pass δεν περιλαμβάνει τη χρήση τρένων μεγάλων αποστάσεων, όπως τα IC, ICE και EC.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να αγοράσουν σε μηνιαία βάση την υπηρεσία των 49 ευρώ θα μπορούν να ταξιδέψουν από πόλη σε πόλη, αλλά μόνο με χρήση περιφερειακών τρένων. Για παράδειγμα, για το ταξίδι από το Μόναχο στο Αμβούργο, το πάσο των 49 ευρώ καλύπτει τη σχετική μετακίνηση, η οποία όμως θα διαρκέσει 12 ώρες με 4 αλλαγές, έναντι περίπου 6 ωρών που απαιτούνται μέσω της χρήσης τρένων ICE. Στην πραγματικότητα, επομένως, το εισιτήριο των 49 ευρώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί περισσότερο για ταξίδια μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Germany

Το πρόγραμμα των 49 ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί και στα 16 κρατίδια της χώρας, φέρει την ονομασία Deutschlandticket και θα μπορεί να ανανεώνεται ψηφιακά υπό τη μορφή συνδρομής σε μηνιαία βάση – ή εναλλακτικά, με την ετήσια αγορά του και την καταβολή του ποσού των 588€. Μετά την πάροδο του 1 μήνα, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν την ανανέωση συνδρομής τους για ίδιο διάστημα ή την έξοδό τους από το πρόγραμμα.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να κοστίσουν σε ετήσια βάση περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις πολιτείες σε ίσα μερίδια.

Το νέο μηνιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ αποτελεί συνέχεια του δημοφιλούς travel pass των 9 ευρώ που ίσχυε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2022. Κατά την εφαρμογή του καταγράφηκε μαζική αύξηση των σιδηροδρομικών ταξιδιών (+42% τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2019). Ωστόσο, τα οφέλη από την οδική κυκλοφορία ήταν περιορισμένα.

Η Ένωση Γερμανικών Εταιρειών Μεταφορών (VDV) ισχυρίζεται ότι το… καλοκαιρινό travel pass των 9 ευρώ εξοικονόμησε 1,8 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2, ως αποτέλεσμα των Γερμανών να αφήσουν κλειδωμένο το αυτοκίνητό τους χρησιμοποιώντας τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ