top icon
Κόσμος

Δύο νεκροί ερευνητές από έκρηξη σε πειραματικό υβριδικό-ηλιακό όχημα

Δύο Ιταλοί ερευνητές έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη το πειραματικό υβριδικό-ηλιακό όχημα του προγράμματος «Life-Save» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα στη Νάπολη της Ιταλίας μετά την έκρηξη που προκλήθηκε σε ένα πρωτότυπο υβριδικό-ηλιακό αυτοκίνητο που εξελίσσονταν και δοκιμαζόταν με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το project με τίτλο «Life-Save» είχε ως στόχο να μετατρέψει αυτοκίνητα που τροφοδοτούνται με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης σε υβριδικά οχήματα, που λειτουργούσαν τουλάχιστον εν μέρει με ηλιακή ενέργεια.

Εν προκειμένω, ένα όχημα εξοπλισμένο με την εν λόγω τεχνολογία εξερράγη και έπιασε φωτιά την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά τα δύο άτομα που επέβαιναν.

Η Maria Vittoria Prati, ερευνήτρια στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας (CNR), έχασε τη ζωή της ύστερα από επιπλοκές εξαιτίας των εγκαυμάτων τρίτου τα οποία υπέστη. Ο μαθητευόμενος ερευνητής Fulvio Filace, έχασε και αυτός τη ζωή, λίγες ώρες μετά το συμβάν στο νοσοκομείο Cardarelli στη Νάπολη.

Η εισαγγελία της Νάπολης προσπαθεί να μάθει τι προκάλεσε την έκρηξη. Από τη μεριά του, το CNR, εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια των δύο ερευνητών τονίζοντας ότι ξεκινά εσωτερική έρευνα για το όλο περιστατικό.

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ιδέα του ερευνητικού προγράμματος «Life-Save» ήταν να εξοπλίσει συμβατικά οχήματα με πρόσθετους ηλεκτρικούς κινητήρες, οι οποίοι θα αντλούσαν ενέργεια από μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες που τοποθετούνταν στην οροφή και το καπό.

Το project χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τη σελίδα του Life-Save στο Facebook. Στον απόηχο του δυστυχήματος της Παρασκευής, η ιστοσελίδα της απενεργοποιήθηκε.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ