top icon
Επικαιρότητα

Gone in 10 seconds [+video]

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα-δοκιμή του βρετανικού What Car? έρχεται να αποκαλύψει τα σημαντικά κενά που παρουσιάζουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα στον τομέα της αντικλεπτικής προστασίας.

Το πρόβλημα της κλοπής αυτοκινήτων δεν είναι νέο, μιας και καθημερινά χιλιάδες ιδιοκτήτες «χάνουν» τα οχήματά τους. Στη Μ. Βρετανία, συγκεκριμένα, το πρόβλημα έχει πλέον πάρει διαστάσει… επιδημίας, μιας και οι κλοπές αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία χρόνια – μόνο πέρσι τα απολεσθέντα οχήματα έφτασαν τα 106.000. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών εταιρειών, στο Ην. Βασίλειο συντελείται μία κλοπή οχήματος κάθε 6 λεπτά της ώρας, γεγονός που υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες των εν λόγω οχημάτων αποζημιώσεις που υπερβαίνουν κατά μέσο όρο το 1 εκ. λίρες την ημέρα (2018: 376 εκ. £).

Ένας από τους λόγους που οι ειδικοί εικάζουν πως έχει συμβάλει στην αύξηση των κλοπών είναι η ευρέως διαδεδομένη χρήση της τεχνολογίας keyless entry (είσοδος στο αυτοκίνητο χωρίς κλειδί) και τα «κενά» σε επίπεδο ασφάλειας που αυτή παρουσιάζει.

Πως λειτουργεί

Προκειμένου να παρέχουν στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων περισσότερες ανέσεις και ευκολίες, τα συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί «αντιλαμβάνονται» πότε τα κλειδιά βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το όχημα ξεκλειδώνοντας τις πόρτες του όταν ο ιδιοκτήτης τραβήξει τη λαβή τους ή όταν αγγίζει τον σχετικό αισθητήρα. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς που μεταφέρουν παιδιά ή οδηγοί που κουβαλούν μεγάλα ή ογκώδη αντικείμενα, δεν χρειάζεται να αναζητήσουν τα κλειδιά του οχήματός τους προκειμένου να ανοίξουν τις πόρτες. Στην πραγματικότητα, όταν το keyless entry συνδυάζεται με σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί, το οποίο παρέχει την ευκολία έναυσης του κινητήρα με το πάτημα του σχετικού μπουτόν, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται ποτέ να βγάλουν το κλειδί από την τσέπη ή την τσάντα τους.

Στην πράξη, το κλειδί εκπέμπει έναν κώδικα – ή μια σειρά από κωδικούς – που συλλέγονται από τον δέκτη του αυτοκινήτου. Ωστόσο, αυτός ο κωδικός μπορεί να «κλαπεί» από ειδικές συσκευές, οι οποίες μπορούν με τη βοήθεια ενός κατάλληλου ενισχυτή να τον «στείλουν» εκ νέου στο αυτοκίνητο προκειμένου η μονάδα ελέγχου να ξεκλειδώσει τις πόρτες – κάτι αντίστοιχο συμβαίνει ασφαλώς όταν το αυτοκίνητο διαθέτει, εκτός από keyless entry, σύστημα εκκίνησης του κινητήρα χωρίς κλειδί.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν εισαγάγει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν την κλοπή των αυτοκινήτων τους. Για παράδειγμα, η Jaguar Land Rover έχει τοποθετήσει σε ορισμένα μοντέλα της μία τεχνολογία η οποία μεταδίδει το σήμα από το κλειδί μέσω μιας ευρείας γκάμας καναλιών συχνότητας, έτσι ώστε οι κλέφτες να μην μπορούν να εντοπίσουν τον κώδικα. Οι Audi, BMW, Ford και Mercedes, για παράδειγμα, έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση, εγκαθιστώντας αισθητήρες που εμποδίζουν την αποστολή του κωδικού όταν το σύστημα δε διαγνώσει κίνηση του κλειδιού μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η δοκιμή

Προκειμένου να διαπιστώσει πόσο ευάλωτα είναι τα συστήματα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, το βρετανικό περιοδικό What Car? ζήτησε τη βοήθεια δύο ειδικών στον τομέα της ασφάλειας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν για τις ανάγκες της δοκιμής τεχνολογίες ανάλογες με εκείνες που αναφέραμε παραπάνω, ούτως ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε επτά αυτοκίνητα που διέθεταν σύστημα keyless entry.

Οι δοκιμές των επίδοξων κλεφτών αποκάλυψαν ότι η κλοπή ενός αυτοκινήτου με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρόνο μικρότερο έως και 90% από ό, τι σε ένα όχημα με παραδοσιακό κλειδί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην πρώτη περίπτωση, η πιο γρήγορη κλοπή πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα 7 αυτοκίνητα της δοκιμής σε χρόνο μόλις 10 δλ.

Αποτελέσματα

Audi TT RS Roadster: Είσοδος στο αυτοκίνητο σε 5 δλ. – Εκκίνηση κινητήρα σε 5 δλ.: Σύνολο 10 δλ.

BMW Χ3 xDrive20i M Sport: Είσοδος στο αυτοκίνητο σε 40 δλ. – Εκκίνηση κινητήρα σε 20 δλ.: Σύνολο 60 δλ.

DS 3 Crossback Puretech 155 Ultra Prestige: Είσοδος στο αυτοκίνητο σε 5 δλ. – Εκκίνηση κινητήρα σε 5 δλ.: Σύνολο 10 δλ.

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost ST Line X 140 PS: Είσοδος στο αυτοκίνητο σε 40 δλ. – Εκκίνηση κινητήρα σε 20 δλ.: Σύνολο 60 δλ.

Land Rover Discovery SD6 306 HSE: Είσοδος στο αυτοκίνητο σε 20 δλ. – Εκκίνηση κινητήρα αδύνατη: Σύνολο – δλ.

Land Rover Discovery Sport TD4 180 HSE: Είσοδος στο αυτοκίνητο σε 10 δλ. – Εκκίνηση κινητήρα σε 20 δλ.: Σύνολο 30 δλ.

Mercedes A-Class A220 AMG Line: Είσοδος στο αυτοκίνητο σε 30 δλ. – Εκκίνηση κινητήρα 20 δλ.: Σύνολο 50 δλ.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο

Πηγή: What Car?

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ