top icon
Επικαιρότητα

Λιγότερα ντίζελ αγόρασαν οι Ευρωπαίοι

Ο δημοφιλέστερος τύπος καυσίμου για τους αυτοκινητιστές της γηραιάς ηπείρου, χάνει έδαφος.

Στη σκιά του διαβόητου σκανδάλου που από τον περασμένο Σεπτέμβριο πλήττει την VW αλλά και συνολικά την εμπιστοσύνη των αγοραστών απέναντι στον συγκεκριμένο τύπο καυσίμου, οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζονται μειωμένες τόσο τον μήνα Απρίλιο, όσο και συνολικά κατά τη διάρκεια του πρώτου 4μηνου της χρονιάς που διανύουμε. Θυμίζουμε πως οι εκδόσεις ντίζελ, οι οποίες παραδοσιακά συνιστούν πάνω από τις μισές ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, πριμοδοτούνται επί αρκετά χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της γηραιάς ηπείρου, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά κίνητρα για την απόκτηση τους. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται μέχρι και σήμερα και η μειωμένη φορολογία του εν λόγω καυσίμου, γεγονός που αυτομάτως το καθιστά συγκριτικά πιο θελκτικό για τον μέσο αγοραστή σε σχέση με τη βενζίνη.

Η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει όμως, καθώς το ποσοστό των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που πωλήθηκαν στην Ευρώπη την περασμένη περίοδο «έπεσε» ύστερα από αρκετά χρόνια κάτω από το 50%. Σύμφωνα με την LMC Automotive, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 η μείωση της εμπορικής επιρροής των πετρελαιοκίνητων οχημάτων άγγιξε ποσοστιαία το 2,2%, ενώ τον μήνα Απρίλιο, το 3,1%. Το μεγαλύτερο «χτύπημα» δέχτηκαν τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της μικρής και μικρομεσαίας κατηγορίας, καθώς και εκείνης των minivan, ενώ μικρότερες ήταν οι πιέσεις για τα «μεγάλα» σεντάν μοντέλα.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της LMC Automotive, το ενδιαφέρον των αγοραστών της Ευρώπης για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα θα βαίνει μειούμενο τα προσεχή χρόνια. Οι προβλέψεις της εταιρείας, μάλιστα, αναφέρουν πως μέχρι το 2027 το μερίδιο τους στην Ευρώπη θα μειωθεί κάτω του 35%, καθώς οι αγοραστές θα στρέψουν την προσοχή τους στα οχήματα που θα κινούνται αποκλειστικά με… ρεύμα ή θα διαθέτουν κάποιο σύγχρονο υβριδικό σύστημα κίνησης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Ισπανία το μερίδιο αγοράς των πετρελαιοκίνητων οχημάτων των μήνα Απρίλιο ανήλθε 64,6%, στη Γαλλία στο 59,3%, στην Ιταλία στο 55,7%, στη Γερμανία στο 48,4% και στη Μ. Βρετανία στο 48,3%._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ