top icon
Κόσμος

Το BMW Group παρουσιάζει ένα e-scooter και ένα αστικό cargo bike

Και οι δύο πρωτότυπες κατασκευές του BMW Group με τις ονομασίες Clever Commute και Dynamic Cargo είναι ηλεκτρικές αποτελώντας μια εναλλακτική λύση στον τομέα της αστικής μικροκινητικότητας.

Με δεδομένη τόσο την αύξηση της κυκλοφορίας στα κέντρα των πόλεων όσο και τις υψηλές πλέον απαιτήσεις κινητικότητας των κατοίκων τους, το BMW Group συμβάλει ενεργά στη δημιουργία «βιώσιμων πόλεων» επεκτείνοντας τις δράσεις του και σε άλλους τομείς, πέραν της βασικής αυτοκινητιστικής του δραστηριότητας.

Ως ένα ακόμα απτό δείγμα γραφής του ομίλου – μετά τα BMW Motorrad X2City και Personal Mover Concept – το BMW Group παρουσιάζει σήμερα δύο πρωτότυπες κατασκευές για αστική χρήση: το ηλεκτρικό πρωτότυπο ποδήλατο Dynamic Cargo και το e-scooter με την ονομασία Clever Commute.

BMW Group - Clever Commute - Dynamic Cargo

Dynamic Cargo by BMW Group

Τα ποδήλατα προσφέρουν εξαιρετική ευελιξία χρήσης με μηδενικούς ρύπους και είναι από τα ταχύτερα και πιο αποδοτικά μέσα μεταφοράς σε αστικές περιοχές. Ωστόσο οι βροχερές, ψυχρές ή ολισθηρές συνθήκες συνήθως αποθαρρύνουν τους περισσότερους ποδηλάτες με αποτέλεσμα να στρέφονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή το ίδιο τους το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που χρειάζεται να μεταφέρουν πιο μεγάλα φορτία, τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν με μία στάνταρ σχάρα αποσκευών – όπως τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, ή τα παιδιά τους. Τα ποδήλατα μεταφορών (cargo bikes) που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία αποτελούν μία εναλλακτική λύση αντί της χρήσης του αυτοκινήτου για αστικές διαδρομές. Ωστόσο, πολλά cargo bike είναι τώρα φαρδύτερα και, κυρίως,  μεγαλύτερα από τα κανονικά ποδήλατα λόγω των απαιτήσεων για τη μεταφορά φορτίων και/ή παιδιών. Σε συνδυασμό με το επακόλουθο πρόσθετο βάρος και το πιθανό ωφέλιμο φορτίο, αυτό οδηγεί σε περιορισμούς κυρίως σε ό,τι αφορά  την ευελιξία και το χειρισμό.

BMW Group - Dynamic Cargo

«Στόχος μας ήταν η ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας που διατηρεί την ευελιξία και οδηγική αίσθηση ενός κανονικού ποδηλάτου με την προσθήκη καινοτόμων λύσεων για ασφαλείς μεταφορές», δήλωσε ο Jochen Karg, Επικεφαλής Vehicle Concepts στο τμήμα New Technologies & China του BMW Group. «Το Concept Dynamic Cargo είναι το πρώτο δυναμικό pick-up ποδήλατο μεταφορών που συνδυάζει απόλαυση με ευέλικτη χρήση και αξιοπιστία όλο το χρόνο».

BMW Group - Dynamic Cargo

Βασικό εξάρτημα του τρίτροχου Dynamic Cargo είναι το εμπρός κύριο πλαίσιο που συνδέεται με το πίσω τμήμα μέσω ενός αρθρωτού άξονα, ενώ έχει και τη δυνατότητα να παίρνει κλίσεις στις στροφές, σε αντίθεση με το σταθερό πίσω τμήμα. Αυτό συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης που ενεργοποιείται μόλις ο αναβάτης αρχίσει να κάνει πεντάλ και κινεί τους δύο πίσω τροχούς. Πέρα από την αυξημένη σταθερότητα που πετυχαίνουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες συγκριτικά με τα δίτροχα ποδήλατα, οι πίσω τροχοί με τον άκαμπτο άξονά τους, χωρίς αρθρώσεις, προσφέρουν τη βάση για μία ευέλικτη πλατφόρμα μεταφορών τύπου pick-up. Σε αυτή μπορούν να τοποθετηθούν ποικίλα καινοτόμα εξαρτήματα για τη μεταφορά αποσκευών και/ή παιδιών. Η σχεδίαση της πλατφόρμας μεταφοράς χωρίς αρθρώσεις έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι ο αναβάτης σπάνια αντιλαμβάνεται το πρόσθετο βάρος που μεταφέρει επιτρέποντας ασφαλή, σταθερή μεταφορά όλων των φορτίων και διασφαλίζοντας μια ευχάριστη οδηγική εμπειρία.

Το πακέτο ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα προσθήκης ενός αρθρωτού συστήματος καιρικής προστασίας.

BMW Group - Dynamic Cargo

Clever Commute by BMW Group

Τα e-scooters έχουν πλέον καθιερωθεί στο αστικό μίγμα κινητικότητας, ιδιαίτερα χάρη στα προγράμματα κοινοχρησίας προσφέροντας ευέλικτη χρηστικότητα, μηδενικές εκπομπές ρύπων και τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους κατοίκους πόλεων στον προορισμό τους πολύ γρήγορα σε μικρές αστικές διαδρομές. Η αγορά των e-scooters σε επίπεδο ατομικής ιδιοκτησίας κινείται με αργούς ρυθμούς μέχρι τώρα, καθώς τα μεγάλα μοντέλα δύσκολα μεταφέρονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στο αυτοκίνητο λόγω του μεγέθους τους, ενώ τα μικρά, πιο φορητά μοντέλα, υστερούν σε σταθερότητα.

BMW Group - Clever Commute

Με το Concept Clever Commute, το BMW Group παρουσιάζει τώρα ένα e-scooter που αναδιπλώνεται εύκολα για να μεταφέρεται σε δημόσιο μέσο μεταφοράς και/ή από το αυτοκίνητο χωρίς συμβιβασμούς στην οδηγική σταθερότητα σε όλες τις συνθήκες. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, παρέχεται η δυνατότητα αναδίπλωσης των πλαϊνών τμημάτων του πατώματος και ο πίσω τροχός (που καλύπτει το κενό που δημιουργούν). Αυτός ο μηχανισμός μειώνει σημαντικά το μεταξόνιο του Clever Commute για να μπορεί να μεταφέρεται ακόμα και σε κυλιόμενες σκάλες χωρίς δυσκολία. Σε αυτή τη διάταξη το e-scooter παραμένει ικανό να ρολάρει, σαν μια βαλίτσα.

BMW Group - Clever Commute

Το Clever Commute αναδιπλώνεται εύκολα σε μέγεθος που χωρά εύκολα σε πορτμπαγκάζ μικρών αυτοκινήτων, ενώ μεγαλύτεροι χώροι αποσκευών φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό για τις οικογενειακές εξορμήσεις. Σε επίπεδο μοντέλων του BMW Group, αυτό σημαίνει ότι το Clever Commute χωράει σε διαμήκη διάταξη στους χώρους αποσκευών των μοντέλων από τη Σειρά 3 και πάνω, χωρίς αναδίπλωση της πλάτης των πίσω καθισμάτων ενώ στα μοντέλα MINI αντίστοιχα μπορεί να μεταφέρεται εγκάρσια.

BMW Group - Clever Commute

View from above on a young fashionable woman standing on the escalator stairs

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα δύο micromobility concepts του BMW Group έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν αυτονομία έως 20 χλμ., με την μπαταρία να αφαιρείται ώστε να φορτίζεται στο σπίτι.

Όπως ανακοινώθηκε, o γερμανικός όμιλος δεν πρόκειται να αναλάβει το ίδιο την κατασκευή των ηλεκτρικών Cargo Concept και Clever Commute, ωστόσο είναι ήδη σε συζητήσεις με άλλους κατασκευαστές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • BMW Group - Clever Commute - Dynamic Cargo
  • BMW Group - Clever Commute - Dynamic Cargo
  • BMW Group - Clever Commute
  • BMW Group - Clever Commute
  • BMW Group - Clever Commute
  • BMW Group - Dynamic Cargo
  • BMW Group - Dynamic Cargo
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ