top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Ασφάλεια μηχανής χωρίς δίπλωμα – Τι ισχύει το 2023

Στην Ελλάδα, πολλοί συνηθίζουν να οδηγούν μηχανή χωρίς δίπλωμα, θεωρώντας πως αν έχουν ασφάλεια μπορεί να τη γλυτώσουν. Ο νόμος ωστόσο είναι ξεκάθαρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η Αστυνομία κάθε εβδομάδα, εκατοντάδες είναι οι οδηγοί που κινούνται με όχημα στο οδικό δίκτυο δίχως δίπλωμα και ειδικά με μηχανή. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ωστόσο, απαγορεύεται η οδήγηση χωρίς την κατάλληλη άδεια.

ασφάλεια

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που ασφαλίσετε με συμβόλαιο τη μηχανή. Σε ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο, αν η Τροχαία εντοπίσει ότι οδηγείτε χωρίς δίπλωμα, επιβάλλει πρόστιμο 200 €, και ποινικές κυρώσεις με δικαστήριο.

Ακόμη και αν έχετε δίπλωμα αυτοκινήτου, αλλά οδηγείτε μηχανή χωρίς την κατάλληλη άδεια, δεν υπάρχει κάλυψη από τον νόμο.

Στο σενάριο που εμπλακείτε σε ατύχημα, είτε φταίτε, είτε όχι, τότε τα πράγματα περιπλέκονται άσχημα. Η ασφαλιστική όχι μόνο δεν σας καλύπτει, αλλά μπορεί να στραφεί εναντίον σας αφού δεν είχατε την κατάλληλη άδεια οδήγησης.

ασφάλεια

Η ασφαλιστική θα αποζημιώσει τις ζημιές των τρίτων και στη συνέχεια θα ζητήσει από εσάς το ποσό που πλήρωσε. Φυσικά, αν υπάρξει σοβαρός τραυματισμός ή θάνατος άλλου που ενεπλάκη στο ατύχημα/δυστύχημα, τότε η αποζημίωση που θα κληθείτε να καταβάλετε θα είναι τεράστια.

Διαβάστε επίσης: Oδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου – Τι ισχύει το 2023

Οπότε, για κανέναν λόγο μην επιχειρήσετε να οδηγήσετε μηχανή αν δεν διαθέτετε την κατάλληλη άδεια οδήγησης, ακόμη κι αν η μοτοσυκλέτα που οδηγείτε είναι ασφαλισμένη.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ