top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Πώς θα καταλάβω ότι μου έβαλαν νοθευμένη βενζίνη

Δυστυχώς, η νοθεία στα καύσιμα είναι συχνό φαινόμενο στη χώρα μας. Πώς όμως θα αναγνωρίσεις τα σημάδια της νοθευμένης βενζίνης;

Με τις τιμές των καυσίμων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τα φθηνότερα πρατήρια. Χρειάζεται προσοχή όμως, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, όσες επιχειρήσεις προσφέρουν τη βενζίνη και το πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή, ο κίνδυνος καυσίμου χαμηλής ποιότητας είναι μεγαλύτερος.

Η χορήγηση νοθευμένης βενζίνης είναι ένα φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουν συχνά οι οδηγοί, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά στα οχήματα. Τα αρμόδια κλιμάκια πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους το τελευταίο διάστημα, επιβάλλοντας τις ανάλογες ποινές στους παραβάτες, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει τους ανυποψίαστους οδηγούς.

Τι είναι το νοθευμένο καύσιμο

Νοθευμένο είναι το καύσιμο που έχει συνδυαστεί με άλλες χημικές ενώσεις. Η νοθεία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και στόχος των πρατηριούχων είναι να εξοικονομήσουν χρήματα. Παλαιότερα νόθευαν τη βενζίνη με πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που προκαλούσε μεγάλες βλάβες στους κινητήρες.

βενζίνη

Πλέον, για να μην γίνονται αντιληπτοί, χρησιμοποιούν χημικές ενώσεις που αραιώνουν τη βενζίνη. Οι διαλύτες αυτοί δεν εντοπίζονται άμεσα, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες μόλις γέμισαν το ντεπόζιτο, είδαν ξαφνικά το αυτοκίνητο να ακινητοποιείται. Αυτό συμβαίνει διότι η ποσότητα διαλυτών στο καύσιμο είναι τόσο υψηλή, που το αυτοκίνητο σταματά προκειμένου να μην προκληθεί σοβαρή βλάβη.

Πώς θα αντιληφθείς αν η βενζίνη είναι νοθευμένη

Κατά τη διαδικασία πλήρωσης του ρεζερβουάρ είναι αδύνατον να καταλάβεις ότι εκείνη τη στιγμή γεμίζει με ακατάλληλη βενζίνη. Τα σημάδια της νοθείας θα έρθουν λίγο αργότερα. Αν το καύσιμο είναι τελείως νοθευμένο, αρκούν λίγα χιλιόμετρα ώστε οι στροφές να εμφανίσουν ακανόνιστο ρυθμό. Το όχημα θα εμφανίσει περίεργη συμπεριφορά, με αρρυθμία στο ρελαντί και διακοπές στη λειτουργία του κινητήρα.

Στα νέας γενιάς αυτοκίνητα, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί άμεσα το «check engine», κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να καλέσεις την ίδια στιγμή τον μηχανικό σου και να του αναφέρεις το πρόβλημα.

Αν είσαι από τους άτυχους και εφοδιάζεσαι τακτικά με νοθευμένη βενζίνη αλλά σε μικρή ποσότητα κάθε φορά, τα σημάδια της φθοράς θα εμφανιστούν σταδιακά. Η ένδειξη αυξημένης κατανάλωσης είναι το πρώτο και σημαντικότερο δείγμα για το τι συμβαίνει. Το καύσιμο επειδή είναι αλλοιωμένο καίγεται ταχύτερα και ο δείκτης της βελόνας εμφανίζει μια πτώση που δεν δικαιολογείται. Πόσοι και πόσοι οδηγοί βλέπουν το ντεπόζιτο να αδειάζει σε ελάχιστη απόσταση, πιάνοντας το κεφάλι τους για τα χρήματα που σπατάλησαν στον ανεύθυνο πρατηριούχο.

βενζίνη

Ένα ακόμη σημάδι νοθευμένης βενζίνης, το οποίο ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθείς είναι η οσμή. Αν το καύσιμο έχει υποστεί διάφορες προσμίξεις με νέφτι, νερό και άλλους διαλύτες, θα μυρίζει διαφορετικά από αυτό που έχεις συνηθίσει. Δύσκολο να το καταλάβεις, αλλά έχει τύχει η οσμή να είναι τόσο δυσάρεστη που μόνο κανονική βενζίνη δεν εισέρχονταν στο ρεζερβουάρ.

Τι να κάνω αν καταλάβω τη νοθευμένη βενζίνη

Σε περίπτωση που αντιληφθείς ότι κινείσαι με νοθευμένο καύσιμο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ακινητοποιήσεις το αυτοκίνητο και να καλέσεις την οδική βοήθεια. Πήγαινε στο συνεργείο που γνωρίζεις και σου κάνουν συντήρηση, ώστε να αφαιρέσουν το καύσιμο από το ντεπόζιτο και να καθαρίσουν το κύκλωμα.

Διαβάστε επίσης: Ο φόβος κάθε οδηγού – Τι σημαίνει αυτή η ένδειξη στο ταμπλό

Επικοινώνησε με το Τμήμα Μετρολογικής Πολιτικής της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να καταγγείλεις το πρατήριο. Στη συνέχεια γέμισε το ντεπόζιτο, προτιμώντας βενζίνη 100 οκτανίων. Πωλείται ακριβότερα από κάθε άλλο καύσιμο αλλά μετά από τέτοια περιπέτεια αξίζει τα χρήματα για το καλό του συστήματος ψεκασμού και της εύρυθμης λειτουργίας του κινητήρα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ