top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

ΚΤΕΟ: Πόσο κοστίζει o τεχνικός έλεγχος στο δημόσιο και πόσο στα ιδιωτικά;

Ο Τεχνικός Έλεγχος στα ΚΤΕΟ είναι υποχρεωτικός για όλα τα οχήματα και μπορεί να γίνει τόσο στα Δημόσια Κέντρα όσο και στα Ιδιωτικά.

Όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να περνούν από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα νέα ΙΧ πρέπει να περνούν από ΚΤΕΟ όταν συμπληρωθούν τα 4 χρόνια από την έκδοση της 1ης άδειας κυκλοφορίας και στη συνέχεια ανά 2 έτη.

κτεο

Οι τιμές στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ για τα αυτοκίνητα κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, με το μέσο κόστος να ανέρχεται στα 50 ευρώ και στις μοτοσυκλέτες στα 25-30 €. Αντίθετα, στα δημόσια ΚΤΕΟ το κόστος είναι χαμηλότερο, με την πρόσφατη ΚΥΑ (9761/23 – ΦΕΚ-367 Β/27-1-23) των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών, να περιλαμβάνει και έκπτωση 25% για τους ανέργους.

Πόσο πληρώνεις στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται αρκετά ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου, προσφέροντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να κλείσουν άμεσα ραντεβού και να πραγματοποιούσαν τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο.

Οι μέσες τιμές ανά κατηγορία είναι οι εξής:

  • Επιβατικά ΙΧ: 45-60 €
  • Μοτοσικλέτες: 20-35 €
  • Ταξί: 30-45 €
  • Φορτηγά (έως 3,5 τόνους): 54-70 €

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, το κόστος για τα οχήματα υγραερίου (LPG) και φυσικού αερίου (CNG) είναι μεγαλύτερο και κυμαίνεται απο 50 έως 97 €. Ο επανέλεγχος για τα ΙΧ κυμαίνετα μεταξύ 3-6 €.

Βέβαια, για να είστε απόλυτα βέβαιοι για το κόστος, μπορείτε με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο να δείτε ακριβώς τις τιμές που προσφέρει η κάθε επιχείρηση ΚΤΕΟ, μέσω του τιμοκαταλόγου της.

Πόσο είναι το κόστος στα δημόσια ΚΤΕΟ

Το κόστος περιοδικού τεχνικού ελέγχου ενός επιβατικού ΙΧ στα δημόσια ΚΤΕΟ ανέρχεται στα 32,52 € και ο επανέλεγχος περίπου στα 4 €. Για τους ανέργους, η τιμή στα ιδιωτικής χρήσης ΙΧ έχει οριστεί στα 24,39 €.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Αναλυτικότερα:

  • Επιβατικά ΙΧ: 32,52 €
  • Μοτοσικλέτες: 20,33 €
  • Ταξί: 30,89 €
  • Φορτηγά (έως 3,5 τόνους): 39,02 €

Ποιες είναι οι προθεσμίες για έλεγχο ΚΤΕΟ

Επιβατικά ΙΧ: Στα 4 χρόνια ακριβώς από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης αδείας και μετά κάθε 2 χρόνια
Δίκυκλα: Στα 4 χρόνια ακριβώς από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης αδείας και μετά κάθε 2 χρόνια
Επαγγελματικά φορτηγά με μ.β. έως 3,5t: Στα 4 χρόνια ακριβώς από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης αδείας και μετά κάθε 2 χρόνια
ΤΑΧΙ: Στον 1 χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης αδείας και μετά κάθε χρόνο
Βαρέα φορτηγά: Στον 1 χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης αδείας και μετά κάθε χρόνο

Πόσο είναι το πρόστιμο για εκπρόθεσμο έλεγχο;

Με βάση τον νόμο, οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν το δικαίωμα να μεταβούν για τεχνικό έλεγχο από 3 εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, έως και 1 εβδομάδα μετά από αυτήν. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης προσκόμισης του οχήματος για έλεγχο ΚΤΕΟ ή επανέλεγχο, καταβάλλεται ειδικό αυξημένο τέλος ανάλογο με την κατηγορία που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, αλλά και το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης. Άλλο δηλαδή είναι το πρόστιμο για καθυστέρηση έως 1 μήνα και άλλο για 6 μήνες.

κτεο

Αναλυτικότερα:

Καθυστέρηση έως 30 ημέρες
Επιβατικά ΙΧ 16 €
Δίκυκλα 10 €

Καθυστέρηση έως 6 μήνες
Επιβατικά ΙΧ 33 €
Δίκυκλα 20 €

Καθυστέρηση άνω των 6 μηνών
Επιβατικά ΙΧ 65 €
Δίκυκλα 41 €

Διαβάστε επίσης: Τα 5 πράγματα που πρέπει υποχρεωτικά να έχω στο αυτοκίνητο

Τι θα πληρώσεις αν σε πιάσει η αστυνομία χωρίς ΚΤΕΟ

Αν κυκλοφορείς χωρίς να έχεις περάσει τον απαραίτητο έλεγχο από το ΚΤΕΟ και να διαθέτεις το σχετικό δελτίο και σε σταματήσει η αστυνομία, το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι στα 400 €. Αυτό όμως, μπορεί να μειωθεί στο 1/8 (50 €) εφόσον προσκομιστεί ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου εντός 10 ημερών.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ