top icon
Κόσμος

Η προσπάθεια της Γερμανίας να σώσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης αποκτά συμμάχους

Η Γερμανία έχει στο πλευρό της και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά της να «μπλοκάρει» την απόφαση της ΕΕ για κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035.

Η Γερμανία, έχοντας την υποστήριξη της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, έχει μπλοκάρει την τελική έγκριση του νόμου που προβλέπει ότι από το 2035 και μετά θα επιτρέπεται η πώληση αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων, κάτι που πρακτικά φέρνει το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης για τους Ευρωπαίους αγοραστές.

Πρακτικά, το Βερολίνο θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισάγει μια ρύθμιση στη σχετική νομοθεσία που να επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα, γνωστά ως e-Fuels, γεγονός που θα δώσει μια παράταση ζωής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

e-fuels

Εκτός από τον υπουργό Μεταφορών της Γερμανίας Volker Wissing και τον Τσέχο ομόλογό του Martin Kupka, στη σχετική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να συμφωνηθεί η κοινή στάση των χωρών θα παρευρεθεί και ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Matteo Salvini.

Υπουργοί από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία έχουν επίσης προσκληθεί στη συνάντηση, δήλωσε ο Τσέχος αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης: Φρένο στην επικύρωση του «τέλους εποχής» των κινητήρων εσωτερικής καύσης

Bentley Batur 750PS Engine assembly

Η λίστα δεν περιλαμβάνει χώρες όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Ιρλανδία που υποστηρίζουν τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης με χρονικό ορίζοντα το 2035.

Εάν η συμμαχία που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται κάτω από την ομπρέλα της Γερμανίας διευρυνθεί, η νομοθεσία για την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμa, η οποία αποτελεί βασικό μέρος της προσπάθειας της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές, θα σημάνει μια πιθανή μη υιοθέτησή της.

Ευρώπη

Τι είναι τα e-Fuels

Τα ηλεκτροκαύσιμα, ή αλλιώς, τα eFuels, αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία καυσίμων. Τα συγκεκριμένα, συνθετικού τύπου καύσιμα «γεννιούνται» μέσω της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας του νερού προκειμένου να παραχθούν χημικά δομικά στοιχεία τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των eFuels.

Τα τελευταία μπορούν να βρουν εφαρμογή σε συμβατικά αυτοκίνητα, ή ακόμα και σε αγωνιστικές κατασκευές, που χρησιμοποιούν σε κάθε περίπτωση κινητήρες εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και εκείνων που υιοθετούν υβριδικές μονάδες κίνησης. Στην πράξη, τα eFuels προσφέρουν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και 85%.

Μπορεί μέχρι σήμερα η τεχνολογία παραγωγής των eFuels να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο στην περίπτωση που μπορεί να εξασφαλιστεί ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική, τα ηλεκτροκαύσιμα θεωρούνται από πολλούς μία πρώτης τάξεως εναλλακτική, με πολύ χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

e-Fuel

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ