top icon
Κόσμος

Ποια χώρα της Ευρώπης έχει τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο;

Η ιδιοκτησία οχημάτων στην Ευρώπη καλά κρατεί.

Όπως είναι αναμενόμενο, τα επίπεδα ιδιοκτησίας οχημάτων ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Ενώ η οδήγηση είναι ο μόνος τρόπος για μερικούς ανθρώπους να φτάσουν στον προορισμό τους, τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το περπάτημα αποδεικνύονται πιο βιώσιμα για άλλους.

Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν περισσότερο ότι το αυτοκίνητο επιβαρύνει το περιβάλλον, κοστίζοντας συγχρόνως αρκετά χρήματα για την απόκτηση, τη συντήρηση και την κίνησή του, τα οχήματα καθίστανται ολοένα και περισσότερο ως «λιγότερο ελκυστικές επιλογές». Σε αυτό σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος των διαφορετικών επιπέδων εισοδήματος, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την εικόνα ως προς την αναλογία ιδιοκτησίας οχημάτων ανά κάτοικο ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Αυτοκίνητα ανά κάτοικο Ευρώπη

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι εύλογο: ποιες είναι οι χώρες της Ευρώπης με τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο;

Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας αυτοκινήτου στην Ευρώπη είναι και η… μικρότερη. Όπως είναι προφανές, πρόκειται για το Λουξεμβούργο, με 681 ανά 1.000 άτομα να έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο. Αν μη τι άλλο, το Λουξεμβούργο είναι μια πολύ μικρή χώρα, αλλά είναι επίσης και μια πολύ πλούσια χώρα, με μέσες αποδοχές ανά κάτοικο που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες της Ευρώπης. Και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί οδηγούν αυτοκίνητο… Το υψηλό αυτό ποσοστό μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι πολίτες που ζουν στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, αλλά εργάζονται στο Λουξεμβούργο, διαθέτουν εταιρικά αυτοκίνητα ταξινομημένα στην εν λόγω χώρα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία, η οποία δείχνει εξίσου… εξαρτημένη από το αυτοκίνητο. Εδώ, ανά 1.000 κατοίκους, ο αριθμός των αυτοκινήτων φτάνει τα 663.

Αυτοκίνητα ανά κάτοικο Ευρώπη

Στην τρίτη θέση φιγουράρει η μικρή, επίσης, Κύπρος, με 645 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους. Το Top 5 συμπληρώνουν με ισοβαθμία η Πολωνία και η Φινλανδία, με 642 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους.

Στη σχετική έρευνα του ιστότοπου confused.com, στην οποία μπαίνουν στο μικροσκόπιο 29 στο σύνολο χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας φιγουράρει στην 16η θέση, πίσω από το Βέλγιο και μπροστά από χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Σουηδία και το Ην. Βασίλειο, με 504 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους. «1 στους 2», δηλαδή.

Ποια χώρα έχει τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά νοικοκυριό;

Στην πρώτη θέση της κατάταξης που αφορά την κατοχή οχημάτων ανά νοικοκυριό, η Κύπρος είναι η χώρα που κόβει πρώτη το νήμα με επίδοση 1,72 αυτοκινήτων. Η Πολωνία και το Λουξεμβούργο ακολουθούν με 1,67 και 1,66 οχήματα αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη Μάλτα και την Ιταλία με 1,55 και 1,52 οχήματα.

Εδώ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη θέση 18, ανάμεσα στις 29 χώρες, έχοντας ξανά το ποσοτικό προβάδισμα «απέναντι» σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Δανία και το Ην. Βασίλειο, με επίδοση 1,16 οχημάτων ανά νοικοκυριό.

Επίδοση κάτω του «1» έχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Λετονία και η Βόρεια Μακεδονία.

Τροχαία δυτυχήματα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ