top icon
Κόσμος

To αειθαλές Lada Niva εκσυγχρονίζεται

Με σχεδόν μισό αιώνα ζωής, το Lada Niva γυρίζει φέτος μια ακόμα σελίδα αποκτώντας ξανά τα αυτονόητα.

Το Lada Niva είναι ένα off-roader φτιαγμένο για τα δύσκολα. Ωστόσο, στο πέρασμα των ετών, το γνωστό και μη εξαιρετέο 4×4 από τη Ρωσία άρχισε σταδιακά να χάνεται από τον παγκόσμιο αυτοκινητικό χάρτη καθώς δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο ώστε να παραμείνει στην παραγωγή για μισό περίπου αιώνα απευθυνόμενο πλέον αποκλειστικά στην τοπική αγορά της Ρωσίας – όπου και συνεχίζει να διατίθεται.

Για το 2024, η AvtoVAZ, που πλέον ακολουθεί το δικό της ανεξάρτητο δρόμο μετά την απεμπλοκή του Groupe Renault τον Μάιο του 2022, προανήγγελλε με πρόσφατη ανακοίνωσή της μερικές σημαντικές αναβαθμίσεις για το αειθαλές Lada Niva, που πρόσφατα μετονομάστηκε από Lada 4×4 σε Niva Legend. Τι νέο φέρνει το 2024 για το «πολεμικό» 4×4 των Ρώσων;

Lada Niva Legend

Κατ’ αρχήν, την επιστροφή του ABS ως στοιχείο του βασικού του εξοπλισμού, το οποίο απουσίασε – εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία – από τα μοντέλα που βγήκαν ξανά από τη γραμμή παραγωγής της Lada από τον καλοκαίρι του 2022 και μετά.

Η δεύτερη αλλαγή στο Niva Legend αφορά την προσαρμογή του κινητήρα του στις προδιαγραφές εκπομπών Euro 5. Στη σχετική της ανακοίνωση, η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ρυθμίσεις και αλλαγές στις μονάδες ελέγχου κινητήρα για το πρότυπο Euro 5 αναπτύχθηκαν στη Ρωσία, δείχνοντας την τεχνολογική κυριαρχία της Lada. Τα οχήματα που πληρούν το πρότυπο Euro 5 έχουν υποβληθεί σε πλήρη κύκλο δοκιμών σε διάφορες θερμοκρασίες, δοκιμές στο βουνό, δοκιμές ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας κ.λπ.».

Lada Niva Legend

Η… ουσία του 1.700άρη κινητήρα παραμένει αναλλοίωτη αποδίδοντας σε συνεργασία με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων 83 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. σε συνδυασμό με 129 Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ. Τιμές που εξασφαλίζουν στο «θρύλο» της Lada επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 17 δλ. και τελική ταχύτητα 142 χλμ./ώρα. Η δε κατανάλωσή του είναι 9,9 λίτρα για κάθε 100 χλμ. κίνησης, σύμφωνα με τη Lada.

Το 3θυρο Lada Niva Legend με ABS και κινητήρα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του προτύπου Euro 5 είναι διαθέσιμο στη Ρωσία με τιμή εκκίνησης που φτάνει τα 927.500 ρούβλια, δηλαδή 9.340 ευρώ.

Lada Niva Legend

Αλλαγές και για το Lada Niva Travel

Το Lada Niva Travel υποδέχεται και αυτό τις παραπάνω αλλαγές με επιπλέον την προσθήκη στις πλουσιότερες εκδόσεις στοιχείων εξοπλισμού όπως το cruise control με περιοριστή ταχύτητας, ο υπολογιστής ταξιδίου, ο οπίσθιος φωτισμός στον πίνακα οργάνων και οι δίχρωμες ζάντες αλουμινίου.

Lada Niva Travel

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Lada Niva Legend
  • Lada Niva Legend
  • Lada Niva Legend
  • Lada Niva Legend
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ