top icon
Κόσμος

VW Group: Νέα εταιρεία με επίκεντρο τις μπαταρίες

Το VW Group ιδρύει μια νέα εταιρεία, η οποία θα «στεγάσει» όλες τις δραστηριότητες του ομίλου στον τομέα των μπαταριών – από την επεξεργασία των πρώτων υλών και την εξέλιξη ενός «ενοποιημένου συσσωρευτή ενέργειας» έως τη διαχείριση των εργοστασίων που θα τις κατασκευάζουν στην Ευρώπη.

Η επέλαση του VW Group στον τομέα της ηλεκτροκίνησης είναι διατυπωμένη εδώ και καιρό από τα πλέον επίσημα χείλη. Πλέον, θέλοντας να διαχειριστεί με το πιο αποτελεσματικό τρόπο το σύνολο των δραστηριοτήτων του που σχετίζονται με τις μπαταρίες των νυν αλλά και των επερχόμενων ΕV του. ο γερμανικός όμιλος ιδρύει μια νέα εταιρεία που θα αναλάβει τον συντονιστικό αυτό ρόλο.

Ο Thomas Schmall, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την τεχνολογία στη VW και Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Group Components, και συνεπώς υπεύθυνος για τις μπαταρίες, τη φόρτιση και την ενέργεια καθώς και για την παραγωγή εξαρτημάτων, δήλωσε: «Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ισχυρές, φθηνές και βιώσιμες μπαταρίες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ενεργοί σε όλα τα στάδια της αλυσίδας που είναι κρίσιμα. Συνδυάζουμε τώρα τη δύναμή μας στο Salzgitter, με στόχο να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη των καλύτερων συνεργατών για τη νέα μας εταιρεία στο μέλλον. Έχουμε ήδη μια ισχυρή ομάδα στο Salzgitter που αποτελείται από 500 υπαλλήλους από 24 χώρες – και συνεχίζουμε να ενισχύουμε αυτή την ομάδα».

VW Group

Η VW σχεδιάζει να δημιουργήσει έξι Gigafactories στην Ευρώπη για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για κυψέλες μπαταριών εντός του oμίλου. Η παραγωγή κυψελών στο Salzgitter πρόκειται να ξεκινήσει το 2025, με το εν λόγω εργοστάσιο στην Κάτω Σαξονία να παράγει της «ενοποιημένες κυψέλες μπαταριών» που θα προορίζονται για τα EV του ομίλου με τις περισσότερε πωλήσεις. Στην αρχική του φάση, το εργοστάσιο θα έχει ετήσια δυναμικότητα 20 GWh, η οποία θα διπλασιαστεί σε 40 GWh σε μεταγενέστερο στάδιο.

Με βάση τον τρέχοντα γύρο προγραμματισμού, το VW Group επενδύει συνολικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του Gigafactory στο Salzgitter μέχρι την έναρξη της παραγωγής. Μάλιστα, η κατασκευή κυψελών μπαταριών στο Salzgitter αναμένεται να προσφέρει θέσεις εργασίας σε περισσότερα από 2.500 άτομα στο μέλλον.

Το VW Group έχει σχέδια για την κατασκευή επιπλέον Gigafactory στην Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη. Οι ακριβείς τοποθεσίες των Gigafactoriy 3 και 4 πρόκειται να αποφασιστούν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το VW Group σκοπεύει να δημιουργήσει δύο ακόμη εργοστάσια κατασκευής μπαταριών στην Ευρώπη έως το 2030.

VW Group

Παράλληλα με την δημιουργία αυτών των πέντε «γιγα-εργοστασίων» από τη νεοσύστατη ευρωπαϊκή εταιρεία, η Σουηδική Northvolt –στην οποία η VW κατέχει ποσοστό της τάξης του 20%– θα κατασκευάσει ένα ακόμη εργοστάσιο στο Skellefteå, στη Βόρεια Σουηδία. Αυτό θα παράγει στοιχεία μπαταριών για την κατηγορία των premium ΕV του ομίλου από το 2023 και μετά.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μόλις ημέρες η VW ανακοίνωσε δύο στρατηγικές συνεργασίες με την Umicore και την 24M Techologies. καθώς και μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Vulcan Energy Resources.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, το VW Group θα επενδύσει περίπου 89 δισεκατομμύρια ευρώ στην αναβάθμιση των εργοστασίων του αλλά και στην εξέλιξη και παραγωγή νέων ηλεκτρικών οχημάτων αξιοποιώντας την γνώριμη πλέον πλατφόρμα MEB αλλά και τη νέα SSP, που αναμένεται το 2026.

Διαβάστε επίσης: Η στρατηγική «New Auto» του VW Group

VW Group

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ