top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Το άγνωστο λαμπάκι – Αν ανάψει σταμάτα αμέσως το αυτοκίνητο

Αν δεις αυτό το λαμπάκι στον πίνακα οργάνων σημαίνει ότι υπαρχει πρόβλημα και τίθεται θέμα ασφάλειας τόσο της δικής σου, όσο και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου.

Στον πίνακα οργάνων των αυτοκινήτων υπάρχουν δεκάδες ενδείξεις, που σκοπό έχουν να ενημερώνουν τον οδηγό σχετικά με προβλήματα που μπορούν να προκύψουν. Μία από τις σημαντικότερες λυχνίες είναι αυτή του τιμονιού.

λαμπάκι

Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το Steering Warning Light, τότε υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης. Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε πως, σε κάποια αυτοκίνητα, υπάρχει το ενδεχόμενο να ανάβει ως ένδειξη EPS (Electrically Power Steering). Όποιο και από τα δυο να δείτε, σημαίνει πως ο μηχανισμός υποβοήθησης της υδραυλικής κρεμαγιέρας ή το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ηλεκτρικής κρεμαγιέρας, αντιμετωπίζει κάποια βλάβη.

Πώς θα καταλάβεις ότι υπάρχει πρόβλημα στο τιμόνι

Μόλις ανάψει το λαμπάκι του τιμονιού στο καντράν, το πιθανότερο είναι το τιμόνι να εμφανίσει πιο βαριά αίσθηση και να μην στριβεί εύκολα. Ουσιαστικά, το σύστημα διεύθυνσης δεν είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις οδηγικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

λαμπάκι

Οπότε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, ειδικά αν είσαι σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή αυτοκινητόδρομο, είναι να μειώσεις ταχύτητα, να μεταβείς με ασφάλεια στη δεξιά λωρίδα και να ακινητοποιήσεις το αυτοκινήτο, καλώντας την Οδική Βοήθεια. Είναι προφανές, πως αν το τιμόνι δεν «υπακούει» στις εντολές σου, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος.

Αντίθετα, αν οδηγείς με χαμηλή ταχύτητα, παρότι το τιμόνι γυρίζει με δυσκολία, μπορείς να κινηθείς για κάποια χιλιόμετρα έως ότου μεταβείς στο πλησιέστερο συνεργείο.

Διαβάστε επίσης: Το μεγάλο λάθος που μπορείς να κάνεις με το αυτοκίνητο – Έχει πρόστιμο 30.000 €

Το πρόβλημα, στις περισσσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε απώλεια του υγρού του υδραυλικού τιμονιού. Φυσικά, αυτό θα το διαπιστώσει κάποιος ειδικός και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ