26 Φεβ 2018

Γερμανία: Η κυβέρνηση μελετά την υπό προϋποθέσεις απαγόρευση κυκλοφορίας των ρυπογόνων ντίζελ στις πόλεις

Ύστερα από τις νομικές προσφυγές περιβαλλοντικών ενώσεων της Γερμανίας και την επικειμένη έκδοση απόφασης από ομοσπονδιακό δικαστήριο σχετικά με την απαγόρευση ή μη της κυκλοφορίας των ρυπογόνων ντίζελ οχημάτων σε 70 πόλεις της χώρας, η Καγκελαρία μελετά τα μέτρα που θα πάρει από τη μεριά της γύρω από το «καυτό» αυτό ζήτημα.  

Diesel cars banning from German cities

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η κυβέρνηση της Γερμανίας -η οποία έως τώρα διαφωνούσε σταθερά με την απαγόρευση κυκλοφορίας των ρυπογόνων ντίζελ αυτοκινήτων από τις μεγάλες πόλεις της επικράτειας της- φέρεται να επεξεργάζεται αλλαγές στην πολιτική της επιτρέποντας υπό προϋποθέσεις και συνθήκες τον εξοστρακισμό των εν λόγω οχημάτων από τα αστικά κέντρα της χώρας.

Η εν λόγω «αλλαγή πλεύσης» έγινε γνωστή από τον Norbert Barthle, που αποτελεί το δεξί χέρι του Υπουργού Μεταφορών της Γερμανίας, ο οποίος απάντησε στο κοινοβούλιο της χώρας σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε το κόμμα των Πρασίνων.

Στις σχετικές δηλώσεις του, ο Norbert Barthle, αναφέρει τα εξής:

«Μια νέα νομική βάση πρόκειται να έρθει στο προσκήνιο που να επιτρέπει τις απαγορεύσεις σε συγκεκριμένες διαδρομές και τμήματα των πόλεων ώστε να προστατευτεί η υγεία των πολιτών από τις εκπομπές ρύπων».

Διαβάστε επίσης: Στα χέρια των πολιτικών η επιβίωση του ντίζελ, λέει η VW

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ως άνω σχέδια έρχονται στο φως ένα μόλις 24ώρο πριν το ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας αποφανθεί για την επιβολή ή μη απαγορεύσεων στην κυκλοφορία σε μια πλειάδα πόλεων των ρυπογόνων ντίζελ αυτοκινήτων, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με όλα όσα επικαλούνται οι εγχώριες και μη αυτοκινητοβιομηχανίες, αφενός θα μειώσει δραματικά την αξία μεταπώλησης σε 15 εκ. οχήματα στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου της Ευρώπης, αφετέρου θα αναγκάσει τους κατασκευαστές να επωμιστούν το κόστος των αναβαθμίσεων των κινητήρων τους προκειμένου τα τελευταία να μπορούν να κυκλοφορούν «ελεύθερα» στις πόλεις της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η Καγκελαρία βρίσκεται αυτή τη στιγμή με την πλάτη στον τοίχο προκειμένου να συμβάλλει μέσω της λήψης συγκεκριμένων μέτρων ώστε 70 και πλέον γερμανικές πόλεις, οι οποίες παραβιάζουν τα περιβαλλοντικά στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρουν τρόπους να αποφύγουν τις εν λόγω απαγορεύσεις.

Διαβάστε επίσηςΗ Στουτγάρδη λέει «όχι» στην απαγόρευση των ντίζελ

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Angela Merkel, υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθούν γρήγορα λύσεις στις εν λόγω πόλεις εστιάζοντας μέσω νομοθετικών κινήσεων και χρημάτων που θα βγουν από τα κρατικά ταμεία στην αλλαγή των στόλων των ταξί και των λεωφορείων, καθώς και στην προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση της Γερμανίας φέρεται να εξετάζει επίσης σχέδια για την πραγματοποίηση προγραμμάτων στα ΜΜΜ χωρίς χρέωση για τους πολίτες των εν λόγω πόλεων._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Diesel cars banning from German cities
  • Diesel cars banning from German cities
Ετικέτες: