top icon
Κόσμος

Μετατρέποντας τo Lada Niva σε ηλεκτρικό με 2.800€

Την ευθύνη της μετατροπής του «αθάνατου» Lada Niva σε ηλεκτρικό έχει η γερμανική εταιρεία Elantrie.

Η γερμανική εταιρεία Elantrie υποστηρίζει ότι η ηλεκτρική παραλλαγή του Lada Niva «επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να εισέλθουν στην ηλεκτρική εποχή με μια χαμηλού κόστους μετατροπή διατηρώντας παράλληλα τις περισσότερες ικανότητες και εξαρτήματα του αρχικού μοντέλου».

Κάτω από το εμπρός καπό εγκαθίσταται ένας ηλεκτροκινητήρας, με φειδωλή θα έλεγε κανείς απόδοση, που δεν ξεπερνά για την περίσταση τους 88 ίππους. Στη θέση δε του ρεζερβουάρ καυσίμου έχει εγκατασταθεί μια μπαταρία ιόντων λιθίου LiFeP04 με χωρητικότητα 30 kW, η οποία είναι σε θέση να εξασφαλίσει αυτονομία από 130 έως και 300 χλμ., ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι το δεξί πόδι του οδηγού.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή του Lada Niva σε ηλεκτρικό αναφέρει επίσης ότι ύστερα από 9.000 κύκλους φόρτισης και 450.000 χλμ., η μπαταρία είναι σε θέση να προσφέρει το 80% της μέγιστης χωρητικότητάς της υπό την προϋπόθεση ότι οι φορτίσει γίνονται όταν ο συσσωρευτής φτάσει στο 50%.

Αν είστε ήδη ένας Γερμανός ιδιοκτήτης ενός συμβατικού Lada Niva, το κόστος της μετατροπής θα σας κοστίσει 2.800€ – αν πάλι όχι, υπολογίστε μαζί με το κόστος του ρώσικου 4×4, ούτε λίγο ούτε πολύ 19.900 ευρώ.

Η Elantrie αναφέρει ότι το Niva που κινείται με τον παραδοσιακό θερμικό κινητήρα της Lada καταναλώνει κατά μέσο όρο 15 λιτ./100 χλμ., το οποίο μεταφράζεται σε κόστος καυσίμου 3.175 € ετησίως για 14.600 χλμ. (τιμές Γερμανίας). Το αντίστοιχο κόστος για την ηλεκτρική έκδοση με οικιακή φόρτιση θα ήταν μόλις 1.174 €, γεγονός που αντιστοιχεί σε μια εξοικονόμηση 2.000 € από τον πρώτο κιόλας χρόνο.

Lada Niva

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ