top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Μπορώ να οδηγήσω με το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης στην Ευρώπη – Τι ισχύει;

Το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ στην Ευρώπη, αρκεί να υπάρχει μια βασική προϋπόθεση.

Αν επιθυμείς να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό σου ή να νοικιάσεις αυτοκίνητο, πρέπει να γνωρίζεις ορισμένα βασικά πράγματα σχετικά με το δίπλωμα οδήγησης. Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι, βάση οδηγίας της Ε.Ε. το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί αυτό, να φέρει πάνω τη σφραγίδα της Ε.Ε.

Σε περίπτωση που διαθέτεις το νεότερου τύπου δίπλωμα σε πλαστική κάρτα, τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα, αφού φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Στην πλαστική άδεια σε μορφή κάρτας, αναγράφεται κάθε πληροφορία και φυσικά όλες οι κατηγορίες οδήγησης που ισχύουν και αναγνωρίζονται στις χώρες της Ευρώπης.

δίπλωμα

Αν έχεις στην κατοχή σου το χάρτινο δίπλωμα, που καλό είναι κάποια στιγμή να το αντικαταστήσεις, τότε, έχε στο νου σου πως πρέπει στο εμπρός φύλλο να υπάρχει το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένδειξη «GR». Επίσης, το όνομά σου και λοιπά στοιχεία να αναγράφονται εκτός από τα ελληνικά και με λατινικούς χαρακτήρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για να είσαι βέβαιος πως δεν υπάρξει κανένα πρόβλημα με το χάρτινο δίπλωμα σε περίπτωση ελέγχου, συνίσταται να έχεις μαζί σου την ταυτότητα ή καλύτερα το διαβατήριο, εφόσον διαθέτεις και παραμένει σε ισχύ.

δίπλωμα

Επίσης, η χάρτινη άδεια πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και όχι κακομεταχειρισμένη με ξεθωριασμένα γράμματα. Αν είναι η πολύ παλαιού τύπου και τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα, τότε πριν αναχωρήσεις για το εξωτερικό, θα πρέπει να βγάλεις το διεθνές δίπλωμα οδήγησης.

Σε ποιες χώρες ισχύει το ελληνικό δίπλωμα

Η ελληνική άδεια οδήγησης ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε Ελβετία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία και Βρετανία, ειδικά αν έχεις το δίπλωμα σε μορφή πλαστικής κάρτας.

Διαβάστε επίσης: Πού βγάζω το διεθνές δίπλωμα οδήγησης – Πόσο κοστίζει

Με το χάρτινο, τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν αν ταξιδέψεις σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί, είναι πολύ πιθανό, τόσο οι Αρχές, όσο και οι εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων, να μην το κάνουν αποδεκτό. Οπότε, για να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα, βγάλε το Διεθνές Δίπλωμα (International Drivers Permit – IDP).

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ