20 Ιαν 2018

F1: Θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του βέτο της Ferrari, δηλώνει ο Todt

Ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, αποκάλυψε πως στις συζητήσεις μεταξύ των ομάδων και της FOM θα τεθεί και το θέμα του βέτο που έχει το δικαίωμα να ασκεί η Ferrari.

Ferrari

Ένα από τα πολλά προνόμια που έχει η Ferrari όταν διαπραγματεύεται τόσο με τις άλλες ομάδες, όσο και με τις FIA και FOM, είναι να ασκεί βέτο όταν κάποια απόφαση δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντά της. Το δικαίωμα που έχει στην αρνησικυρία η Scuderia το κατέχει ήδη από τη δεκαετία του ’80, ενώ τελευταία φορά έκανε χρήση αυτού το 2015, όταν δεν επέτρεψε στο Strategy Group να επιβάλει στους προμηθευτές κινητήρων να παρέχουν τις μονάδες ισχύος τους σε χαμηλότερες τιμές.

Αυτό το θέμα έθιξε ο Todt, ενόψει των συζητήσεων για τη νέα συμφωνία μεταξύ αγωνιζόμενων και FOM:

«Πάνε δεκαετίες που η Ferrari έχει αυτό που λέγεται βέτο. Όταν συζητήσουμε για την ανανέωση της συνεργασίας μας, ένα από αυτά που θα συζητήσουμε είναι και το βέτο».

Μάλιστα, ο πάλαι ποτέ επικεφαλής της ιταλικής ομάδας αναφέρθηκε και στις απειλές για αποχώρηση της Scuderia και τους υπαινιγμούς πως θα πράξει το ίδιο και η Mercedes:

«Αν φοβάμαι μη φύγει η Mercedes ή η Ferrari; Επιλογή τους είναι. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως δεν θέλουμε να φύγει κανείς. Αλλά, φυσικά, η Ferrari είναι από τις πλέον ιστορικές ομάδες. Είναι μία εταιρεία, μία ομάδα, που συμμετέχει σε κάθε πρωτάθλημα από τις απαρχές του».

Και προσέθεσε:

«Επομένως, δεν θέλω να δω τη Ferrari να φεύγει, και δεν είμαι σίγουρος αν κάτι τέτοιο θα ήταν καλό για την ίδια, καθώς η μοναδικότητά της έγκειται στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα αγωνιστικά και τα επιβατικά της αυτοκίνητα. Πιστεύω πως θα είναι επιζήμιο και για τη Ferrari να μην βρίσκεται στην Formula 1, αλλά αυτό δεν με αφορά πλέον»._Δ.Μ.

Ετικέτες: