Αγώνες WRC

WRC: 34 χρόνια χωρίς τους Henri Toivonen και Sergio Cresto (+video)

Οι πρώτες ημέρες του Μαΐου είναι συνδεδεμένες με δυσάρεστες αναμνήσεις για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού και μία από αυτές, είναι ο χαμός των Henri Toivonen και Sergio Cresto, σαν σήμερα, το 1986.

Ήταν Παρασκευή 2 Μαΐου 1986, όταν στο Γύρο της Κορσικής γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Στο 7ο χιλιόμετρο της 18ης ειδικής διαδρομής του αγώνα, Corte-Taverna, η Lancia S4 που μοιράζονταν οι επικεφαλής μέχρι εκείνη τη στιγμή, Henri Toivonen-Sergio Cresto, βρέθηκε σε χαράδρα εκτός δρόμου, παίρνοντας φωτιά. Ο θάνατος οδηγού και συνοδηγού ήταν άμεσος, σε ένα τραγικό γεγονός που άλλαξε την ιστορία των ράλλυ, αφού μεταξύ άλλων οδήγησε στην κατάργηση του Group B.

Η κατάσταση εκείνη την περίοδο ήταν τεταμένη, τόσο για τον Toivonen προσωπικά, όσο και για το WRC συνολικά. Τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Group B είχαν εκτινάξει το ενδιαφέρον στα ύψη, με τους θεατές σε κάθε αγώνα να είναι χιλιάδες. Αυτό έφερνε στο προσκήνιο ζητήματα ασφαλείας, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα πληρώματα έπρεπε να περάσουν με τα εντυπωσιακά, αλλά τρομερά δυσκολοδήγητα αυτοκίνητα, μέσα από μπαριέρες κόσμου εντός των ειδικών διαδρομών. Μάλιστα, στον προηγούμενο αγώνα, το Ράλλυ Πορτογαλίας, είχε συμβεί σοβαρό ατύχημα με θεατές, που προκάλεσε το θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων.

Henri Toivonen

Ο ίδιος ο Henri Toivonen, που στόχευε να ανακτήσει την πρώτη θέση στη βαθμολογία, έχοντας ήδη επικρατήσει στο Μόντε Κάρλο, δήλωνε πως τα αυτοκίνητα ήταν υπερβολικά δυνατά για έναν αγώνα όπως εκείνος της Κορσικής. Σύμφωνα με αναφορές της εποχής, στον Γύρο της Κορσικής συμμετείχε παίρνοντας φαρμακευτική αγωγή, καθώς ήταν άρρωστος.

Λίγο πριν τη μοιραία όπως αποδείχθηκε, 18η ειδική διαδρομή, ο Toivonen φέρεται να είχε δηλώσει πως "σήμερα, έχουμε οδηγήσει περισσότερο από όλο το Ράλλυ 1000 Λιμνών. Μετά από 4 ώρες οδήγησης, είναι δύσκολο να κρατήσουμε το ρυθμό. Με ένα σύγχρονο αυτοκίνητο όπως αυτό, είναι αδύνατο να αγωνιστούμε εδώ. Είναι εξουθενωτικό σωματικό και το μυαλό δεν αντέχει άλλο" και αυτές, θεωρούνται ως οι τελευταίες δημόσιες κουβέντες του.

Henri Toivonen

Οι συνθήκες του ατυχήματος παραμένουν ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα, καθώς δεν υπήρχαν κοντά κριτές ή θεατές και η μοναδική εικόνα που υπάρχει, είναι από θεατή που βρισκόταν στην άλλη πλευρά του βουνού. Αυτό που γνωρίζουμε, είναι πως η Lancia S4 με το Νο.4 στις πόρτες, γλίστρησε μετά από μια κλειστή αριστερή στροφή σε χαράδρα εκτός δρόμου, καταλήγοντας με την οροφή στα δέντρα. Καθώς ο αγώνας ήταν ασφάλτινος και για να μειωθεί το βάρος του αυτοκινήτου, η προστατευτική ποδιά είχε αφαιρεθεί. Κατά την έξοδο από το δρόμο, τα κλαδιά των δέντρων τρύπησαν το αλουμινένιο ρεζερβουάρ, το οποίο εξερράγη με αποτέλεσμα την άμεση πρόκληση πυρκαγιάς.  Δυστυχώς, οι Toivonen και Cresto δεν πρόλαβαν να βγουν από το αυτοκίνητο, χάνοντας τη ζωή τους.

Ο Harri Toivonen, αδελφός του Henri, μιλάει στο WRC

Ο Henri Toivonen, γιος του παλιού πρωταθλητή Φινλανδίας, Pauli, θεωρήθηκε ευρέως τότε ως το μεγαλύτερο ταλέντο όχι μόνο της χώρας του, αλλά και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Εκείνη την εποχή, ήταν από τους ελάχιστους οδηγούς που ήταν αντίστοιχα γρήγοροι σε χιόνι, χώμα και άσφαλτο, ενώ ο Walter Rohrl  είχε παραδεχθεί πως μόνο ο Toivonen μπορούσε να οδηγήσει στο όριο τα θηριώδη Group Β. Το ταλέντο του Φινλανδού ήταν πολύπλευρο, αφού σε νεαρή ηλικία είχε εμπλακεί και με τους αγώνες μονοθεσίων. Μάλιστα, ο Eddie Jordan που τον είχε στην ομάδα του στο πρωτάθλημα της Βρετανικής F3, δεν είχε διστάσει να τον συγκρίνει από πλευράς ταχύτητας, με τον Ayrton Senna.

Ο Henri Toivonen, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο των ράλλυ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 29 ετών. Ο συνοδηγός του, Sergio Cresto, που παραμένει μέχρι σήμερα ο πλέον επιτυχημένος συνοδηγός ράλλυ που γεννήθηκε στις Η.Π.Α., έχασε τη ζωή του σε ηλικία 30 ετών. Σημειώνεται, πως την ίδια ημέρα ένα χρόνο νωρίτερα, το 1985, είχε χάσει τη ζωή του στον ίδιο αγώνα, ο Ιταλός Attilio Bettega, οδηγώντας Lancia 037.

Αφιέρωμα στον Henri Toivonen από το WRC

 

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου