«Πόρτα» από τη Στουτγάρδη στα πετρελαιοκίνητα Euro 4 οχήματα από 1η Απριλίου

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, με τη διαφορά ότι μέχρι τώρα δεν αφορούσε όσους κατοικούν στην περιβαλλοντική, όπως αποκαλείται, ζώνη της πόλης, στα ευρύτερα όρια της οποίας, ως γνωστόν, εδρεύουν ηχηρά ονόματα της εγχώριας αυτοκινητιστικής σκηνής - οι Mercedes και η Porsche.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το σκεπτικό της απόφασης που αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων ντίζελ τεχνολογίας Euro 4 βασίζεται στο υψηλό επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα αιθάλης έχουν μειωθεί σημαντικά, οι ποσότητες οξειδίων του αζώτου εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια, επισημαίνουν με έμφαση οι αρχές. Το 2017, για παράδειγμα, ο ετήσιος μέσος όρος για το διοξείδιο του αζώτου ήταν 73 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τιμή μικρότερη κατά 9 μικρογραμμάρια σε σχέση με εκείνη του 2016, πλην όμως σχεδόν διπλάσια από το όριο των 40 μικρογραμμαρίων.

Από την απαγόρευση κίνησης και στάθμευσης των πετρελαιοκίνητων οχημάτων Euro 4 ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της Στουτγάρδης, εξαιρούνται τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ανεφοδιασμού (φορτηγά) και ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Όπως ανακοινώθηκε, περί τα τέλη της χρονιάς οι τοπικές αρχές της πόλης θα αποφασίσουν αν η επέκταση της απαγόρευσης θα επεκταθεί από το 2020 και για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα προδιαγραφών Euro 5._Χ.Α.

 

Κατηγορία άρθρου